Το Facebook θέλει τις γυμνές φωτογραφίες σου

Facebook Φωτό αρχείου
Facebook Φωτό αρχείου AP

Έχοντας γίνει αποδέκτης δριμείας κριτικής για ελλιπή ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πιο "φιλικό" προφίλ προς τους χρήστες του. Και τους ζητά να στείλουν γυμνές φωτογραφίες τους! Ακούγεται κακό, αλλά δεν είναι. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να καταπολεμηθεί η μάστιγα της "εκδικητικής πορνογραφίας".

Χωρίς να έχει ακόμη "συνέλθει" από το σκάνδαλο με την κατάχρηση προσωπικών δεδομένων από την Cambridge Analytica, το Facebook υιοθετεί συνεχώς - και εν μέρει αναγκαστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει την οργή των αρχών σε ΗΠΑ και ΕΕ - νέες πρακτικές και κανόνες για την καλύτερη προστασία και ασφάλεια των χρηστών του. Κάπως έτσι, οι ιθύνοντες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου ξεκίνησαν εκστρατεία κατά του "Revenge Porn", ελληνιστί της "εκδικητικής πορνογραφίας". Πρόκειται για το φαινόμενο που οι γυμνές και προκλητικές φωτογραφίες των χρηστών, τις οποίες όλο και συχνότερα όλο και περισσότεροι μοιράζονται απερίσκεπτα στα social media, "διαρρέουν" στο Διαδίκτυο, συνήθως από "πρώην" που θέλουν να τους εκδικηθούν.

Πώς σκέφθηκε το Facebook να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο; Ζητώντας από τους χρήστες να του στέλνουν τις γυμνές φωτογραφίες τους! Όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη.... "δεν είναι αυτό που νομίζετε". Στόχος του Facebook είναι να δημιουργήσει μια "ασπίδα προστασίας" για τους αμετανόητους "γυμνιστές" του κυβερνοχώρου, ώστε να μην μπορούν να πέσουν θύματα άλλων χρηστών που θέλουν να τους εκθέσουν.

ADVERTISING

Η πιλοτική αυτή εφαρμογή δοκιμάζεται ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου στην Αυστραλία και πλέον περνάει και σε ευρωπαϊκό έδαφος, αρχής γενομένης από την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πώς όμως θα λειτουργεί αυτή η πρωτότυπη αλλά και αμφιλεγόμενη υπηρεσία;

Πώς λειτουργεί η υπηρεσία;

Σε πρώτη φάση, οι χρήστες που έχουν πέσει θύματα ή φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύματα του Revenge Porn, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια αρχή της χώρας τους για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας και ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι υπεύθυνοι στην εκάστοτε υπηρεσία θα έρχονται σε επαφή με το Facebook και ο χρήστης θα λαμβάνει ένα ασφαλές link μέσω του οποίου θα μπορεί να στείλει μέσω Messenger στο Facebook τις φωτογραφίες του.

Το Facebook από την πλευρά του θα δημιουργεί ένα "ψηφιακό αποτύπωμα" το οποίο στην ουσία θα "κλειδώνει" τις επίμαχες φωτογραφίες, οι οποίες θα αποκτούν ειδική επισήμανση, καθιστώντας απαγορευτική την μελλοντική αναδημοσίευση ή "ανέβασμά" τους από κάποιον τρίτο. Στην ουσία, κανείς πλην του κατόχου της φωτογραφίας, δεν θα μπορεί πλέον να την "ανεβάσει" στο Facebook, το Messenger ή το Instagram.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Facebook, οι φωτογραφίες δεν θα αποθηκεύονται, θα διατηρούνται ωστόσο για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα διαγράφονται.

Όπως δήλωσε στο BBC, η υπεύθυνη ασφαλείας του Facebook, Αντιγόνη Ντέιβις, από την ώρα που ο χρήστης θα ζητήσει "ψηφιακή προστασία", τις επίμαχες φωτογραφίες του θα δει μια πολύ κλειστή ομάδα που αποτελείται από 5-6 ανθρώπους.

Η κ. Ντέιβις προειδοποιεί ωστόσο ότι "100% ασφάλεια δεν υπάρχει". Τονίζει ωστόσο ότι οι αρμόδιοι εργάζονται συνεχώς προκειμένου να αποκλείσουν κάθε πιθανή παρέμβαση στις "ακατάλληλες" φωτογραφίες των χρηστών, ώστε κανείς να μην μπορεί να τις επεξεργαστεί και διαμοιραστεί με δόλιο τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι περιττό να πούμε είναι ότι η υπηρεσία αφορά αποκλειστικά και μόνο σε "ακατάλληλες" φωτογραφίες που κάποιος έχει στην κατοχή του. Διότι στην περίπτωση που τις φωτογραφίες αυτές έχει στην κατοχή του κάποιος τρίτος, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το πως θα τις χρησιμοποιήσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Facebook
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκάνδαλο Facebook: Ο Ζάκερμπεργκ στην Ευρωβουλή για τα προσωπικά δεδομένα

Facebook: Μαζικές διαγραφές fake λογαριασμών και αναλύσεων

Σκάνδαλο Facebook: Κλείνει η Cambridge Analytica - Κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

SHARE:

24Media Network