Ένα κολιέ θα σώζει πρόβατα από επίθεση λύκων

ca. 2004, New Zealand, Pacific --- Flock of sheep, New Zealand, Pacific --- Image by © Mula Eshet/Robert Harding World Imagery/Corbis
ca. 2004, New Zealand, Pacific --- Flock of sheep, New Zealand, Pacific --- Image by © Mula Eshet/Robert Harding World Imagery/Corbis © MULA ESHET/ROBERT HARDING WORL

Πως θα λειτουργεί το νέο κολιέ που θα σώζει ζωές προβάτων με... SMS

Ομάδα Ελβετών επιστημόνων εφηύρε μία συσκευή που καταφέρνει να μετρά τον καρδιακό παλμό των προβάτων και συνεπώς να ειδοποιεί τους βοσκούς με SMS σε περίπτωση επίθεσης από λύκους.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα λουρί με έναν καρδιομετρητή στο θώρακα 10 προβάτων. Κάθε φορά που το ζώο εμφανίζει μεγάλες μεταβολές στον καρδιακό του παλμό, ο μηχανισμός παράγει έναν ισχυρό ήχο που απομακρύνει τους λύκους τρομάζοντας τους, ενώ ταυτόχρονα στέλνει αυτομάτως ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του βοσκού.

ADVERTISING

Υπεύθυνος δημιουργίας της πατέντας και συντονισμού των ερευνών, είναι ο Ελβετός καθηγητής βιολογίας, Jean-Marc Landry. To πρωτότυπο κολιέ θα τοποθετείται στο θώρακα του κάθε προβάτου.

Οι πρώτες δομικές έδειξαν ότι ο καρδιακός παλμός των προβάτων από τους 60-80 παλμούς κατά μέσο όρο ανά λεπτό, έφθασε τους 225 τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με τους ερευνητές που αναλύουν τα αποτελέσματα. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Les Diablerets στις Άλπεις.

Όπως αναφέρει το Wired, οι επιστήμονες φιλοδοξούν να έχουν φτιάξει ένα πρωτότυπο κολιέ μέσα στο φθινόπωρο και εντός του 2013 θα δοκιμαστεί στην Ελβετία και τη Γαλλία, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Νορβηγία. Πιθανό είναι να εκδηλώσει ενδιαφέρον και η χώρα μας.

Το κολιέ κρίνεται ιδανικό για απομακρυσμένες φάρμες των οποίων η φύλαξη θεωρείται δύσκολη καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

SHARE:

24Media Network