ΥΓΕΙΑ

Ειδήσεις και νέα από τον χώρο της Υγείας.

Ασθενής με covid στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Οι κίνδυνοι για όσους νόσησαν βαριά και ο ρόλος των στεροειδών

Τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης έδειξαν για όσους νοσηλεύθηκαν με κορονοϊό και παρουσίασαν σοβαρή φλεγμονή, κινδυνεύουν να πεθάνουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Ο ρόλος των στεροειδών μετά το εξιτήριο.

Νοσοκομείο Παίδων

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρία πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Τον εντοπισμό τριών πιθανών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα παιδιά είναι ηλικίας 14 μηνών, 10 ετών και 18 μηνών, το τελευταίο εκ των οποίων ήταν ασυμπτωματικό.

Candida auris

Μύκητας Candida auris: Τι είναι, πού τον συναντάμε και πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστέα Βελεγράκη, επισημαίνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε αναφορικά με τον μύκητα Candida auris και συνιστά ψυχραιμία καθώς και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, οδήγησε σε απώλειες ανθρώπινων ζωών από Covid

Τα fake news αποτέλεσαν σημαντική παράμετρο στην πορεία των θανάτων, ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, τονίζοντας ότι οι πραγματικοί θάνατοι είναι 2,7 φορές περισσότεροι.

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: Προγεννητικός & προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος "ασπίδα" κατά της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: Προγεννητικός & προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος "ασπίδα" κατά της νόσου

ΥΓΕΙΑ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας), ο Δρ. Λέανδρος Λάζαρος, Μοριακός Γενετιστής – Κλινικός Εμβρυολόγος στο εργαστήριο Genesis Genoma Lab, μας μίλησε για τη σημασία της πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Εργαστήριο

"Ευλογιά των πιθήκων": Εντοπίστηκε σπάνιο κρούσμα στη Βρετανία

Τον εντοπισμό ενός σπάνιου κρούσματος της "ευλογιάς των πιθήκων" ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ιστορικό του ασθενή, τα αρχικά συμπτώματα και το ενδεχόμενο βαριάς νόσησης.

Παιδί με σκύλο

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Εξετάζεται σύνδεση με την έκθεση σε σκύλους

Το ενδεχόμενο να συνδέονται με τους σκύλους τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά εξετάζουν ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο συσχετισμός με τον αδενοϊό και τα σενάρια για τα αίτια της έξαρσης.

ΜΕΘ

Candida auris: Ο μύκητας των νοσοκομείων, επόμενη απειλή για την ανθρωπότητα - Τρομακτικές προβλέψεις Σύψα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας τόνισε πως το 2050 η πρώτη αίτια θανάτου παγκοσμίως θα είναι οι λοιμώξεις που προκαλούν τα ανθεκτικά μικρόβια.

Γιατρός

Προσωπικός Γιατρός: Τι αλλάζει για τα ραντεβού μας με τους... γιατρούς

Από την νέα χρονιά ο κάθε ένας από εμάς θα πρέπει να γνωρίζει ότι πριν σκεφτεί να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό γιατρό, καλό είναι να έχει ήδη επιλέξει ένα γιατρό που θα τον κατευθύνει.

Έρχεται ο οικογενειακός γιατρός: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους - Όσα πρέπει να ξέρετε

Έρχεται ο οικογενειακός γιατρός: Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους - Όσα πρέπει να ξέρετε

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας είναι σε κάθε πολίτη να αντιστοιχιστεί ένας οικογενειακός- γενικός γιατρός, με αναβαθμισμένο ρόλο. Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα και επιλογής του οικογενειακού γιατρού αλλά και αλλαγής του.