Ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων: Με λουκέτο απειλεί τις φαρμακαποθήκες ο Πλεύρης

Ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων: Με λουκέτο απειλεί τις φαρμακαποθήκες ο Πλεύρης
Φαρμακοποιός εξυπηρετεί ασθενείς που αναζητούν τα φάρμακά τους Eurokinissi /ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Να δηλώσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση τα αποθέματα των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά, ζήτησε από τις φαρμακαποθήκες ο υπουργός Υγείας. Το πρόβλημα είναι έντονο στα παιδιατρικά σκευάσματα, όπως ανέδειξε το NEWS 24/7.

Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης παιδιατρικών φαρμάκων για τις ιογενείς λοιμώξεις, προκάλεσε το μεσημέρι της Παρασκευής την αντίδραση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη.

Το θέμα ανέδειξε στο σημερινό ρεπορτάζ του το NEWS 24/7, το οποίο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, με τους γονείς να αναζητούν από φαρμακείο σε φαρμακείο τη θεραπεία για τα παιδιά τους που νοσούν από ιογενείς λοιμώξεις.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ακόμα και αν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων, μόλις λήξει η άρση, γίνονται πενταπλάσιες εξαγωγές. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι κρατάνε τα φάρμακα στην άκρη για να τα στείλουν αργότερα στο εξωτερικό», δήλωσε στο NEWS 27/7 ο Κωνσταντίνος Λουράντος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Υπενθυμίζεται ότι από τα ράφια των φαρμακείων έχουν εξαφανιστεί, εκτός από τα παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη, αντιπυρετικά (depon), αντιβιοτικά, εισπνεόμενα (flixotide), σιρόπι για τον βήχα, αντιικά και άλλα φάρμακα.

Η κίνηση του υπουργού Υγείας φανερώνει ότι πιθανόν υπάρχουν φάρμακα, όμως οι φαρμακαποθήκες δεν τα διαθέτουν στην αγορά, προκειμένου να κάνουν παράλληλες εξαγωγές όταν λήξει η άρση της απαγόρευσης. Κι αυτό διότι έχουν πολλαπλάσιο κέρδος από το να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να καλέσει όλες τις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν από τα ελλειπτικά φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά και απαγορεύεται η εξαγωγή τους.

Μάλιστα, σε έντονο ύφος ο Θανάσης Πλεύρης τόνισε ότι «τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές σε βάρος τους κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα