Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών: Το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει και πάλι τον GDPR

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών: Το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει και πάλι τον GDPR
Η Νίκη Κεραμέως Eurokinissi

Η fast track διαδικασία που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας για να ανοίξει τη διαδικασία του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς δεν συμμορφώνεται με τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει “συλληφθεί” πολλάκις με τη γίδα στην πλάτη στο θέμα των προσωπικών δεδομένων, δείχνει να μην μαθαίνει από τα (πολλά) λάθη του.

Τελευταία απόδειξη συνιστά η fast track διαδικασία μέσω της οποίας θα εμβολιαστούν (αν, τελικά, εμβολιαστούν) οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ιδιαίτερα η υπεύθυνη δήλωση η οποία απαιτείται για να δηλώσει κανείς συμμετοχή.

Στην υπεύθυνη δήλωση (την οποία πρέπει να παραδώσουν άμεσα) οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να καταχωρήσουν το όνομα και το επώνυμό τους, την ημερομηνία γέννησής τους, το αριθμό του κινητού της τηλεφώνου, το αριθμό τηλεφώνου της οικίας τους καθώς και το σχολείο που απασχολούνται.

Χρειάζονται όλα αυτά τα στοιχεία για να…εμβολιαστεί κάποιος; Πιθανότατα όχι αλλά σε κάθε περίπτωση, εφόσον το Υπουργείο τα ζητάει, θα έπρεπε να είχε πάρει τα μέτρα του. Να ακολουθήσει, δηλαδή, τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων και, μεταξύ άλλων, να περιγράψει το σκοπό, τη νομική βάση της επεξεργασίας, τους ρόλους του υπευθύνου επεξεργασίας κτλ.

Αντ’ αυτού προτιμήθηκε μία βιαστική διαδικαδία έξω από το γράμμα και το πνεύμα του κανονισμού. Η σχετική εγκύκλιος εκδόχθηκε στις 26 Μαρτίου, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών την είδε στις 29 όταν και έμαθαν ότι έχουν μερικές ώρες στη διάθεσή τους (αργότερα, με σιωπηρή παράταση, δόθηκε λίγος ακόμη χρόνος) να δηλώσουν τα στοιχεία τους αν και εφόσον επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Ανάλογα προβλήματα είχαν άλλωστε αντιμετωπίσει και οι υγειονομικοί τον Δεκέμβρη του 2020. Τότε, μετά και τις σχετικές καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, ο υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων του Υπουργείου Υγείας Δημήτρης Ζωγραφόπουλος ο οποίος απεφάνθη ότι το ονοματεπώνυμο και ο ΑΜΚΑ αρκούν για να ταυτοποιηθεί ο εργαζόμενος.

https://www.news247.gr/download/4065//976000/zof.pdf

Εχουν περάσει, επίσης, λίγες ημέρες από την αποκάλυψη του NEWS 24/7 για το ηχηρό χαστούκι που δέχθηκε το Υπουργείο Παιδείας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τις διαρροές των εκπαιδευτικών στην Αιτωλοκαρνανία το 2020.

Το Υπουργείο και προσωπικά η DPO Ειρήνη Καπελλάκη (μετακλητή υπάλληλος της Νίκης Κεραμέως) όμως φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να μάθουν. Ειδικά η κα Καπελλάκη, ως Yπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων, έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η πολιτική του Υπουργείου για τα προσωπικά δεδομένα αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ελλιπής, αν όχι και επικίνδυνη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα