Εμβολιασμοί για κορονοϊό: Συνεδριάζει η Επιτροπή για την 5η δόση – Την Τετάρτη τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Εμβολιασμοί για κορονοϊό: Συνεδριάζει η Επιτροπή για την 5η δόση – Την Τετάρτη τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού iStock

Αποφασίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το αν πρέπει να γίνεται και πέμπτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όσους έχουν κάνει δεύτερη αναμνηστική. Ανοιχτή η πλατφόρμα για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που αρχίζουν αύριο.

Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνεται και 5η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όσους έχουν ήδη πραγματοποιήσει την 4η δόση και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών αλλά και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων και τις οδηγίες προς τους πολίτες για την 4η δόση.

Η ίδια μίλησε για την ψυχολογική κόπωση των πολιτών από τους συνεχείς εμβολιασμούς και είπε πως είναι ένα διεθνές φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με πειθώ και επιχειρήματα προς τους πολίτες και όχι επιπλέον πίεση.

Ως γνωστόν η επιτροπή είχε συστήσει την τέταρτη δόση στους άνω των 60 και σε όσους έχουν σοβαρά νοσήματα με τα υπάρχοντα εμβόλια. Αυτό που διευκρίνισε η πρόεδρος της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία δόση, ή την νόσηση τους για να μπορούν να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Έτσι, τα μέλη της εθνικής επιτροπής θα ανακοινώσουν σήμερα, Tρίτη, μετά από τη συνεδρίαση τους, τις ομάδες εκείνες που θα πρέπει να εμβολιαστούν και με 5η δόση.

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ξεκινούν την Τετάρτη

Να σημειωθεί πως, το απόγευμα της Δευτέρας, άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Οπως είπε η κ. Θεοδωρίδου επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Ομικρον. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δυο δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Προτεραιότητα έχουν:

  • τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο,
  • άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων,
  • ανοσοκατεσταλμένοι
  • και επαγγελματίες υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα