Εμβόλιο κορονοϊού: Ο ένας στους τρεις ηλικιωμένους παραμένει ανεμβολίαστος

Εμβόλιο κορονοϊού: Ο ένας στους τρεις ηλικιωμένους παραμένει ανεμβολίαστος
Εμβολιασμός ηλικιωμένης κατά του κορονοϊού ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά γίνονται χιλιάδες εμβολισμοί, 1/3 των ατόμων άνω των 80 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Με αργούς ρυθμούς κινείται ο εμβολιασμός των πλέον ευπαθών ομάδων οι οποίες συγκαταλέγονται στις ηλικίες των 80 ετών και άνω, καθώς πολλοί συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικία δεν έχουν εμβολιαστεί αφού ανέμεναν την έναρξη των εμβολιασμών κατ’ οίκον. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 66% των πολιτών αυτής της ηλικίας έχει εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις κατά του κορονοϊού, ενώ το ποσοστό αυτό δεν φαίνεται να ξεπερνά το 70% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού.

Να σημειωθεί δε ότι η διαδικασία για εμβολιασμό ηλικιωμένων κατ’ οίκον φαίνεται να καθυστερεί, καθώς αυτό θα είναι εφικτό με τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Όμως από τη μια μεριά η συγκεκριμένη φαρμακευτική δεν έχει επιβεβαιώσει τις παραδόσεις -περίπου ένα εκατομμύριο τον Ιούνιο- αφετέρου όσες δόσεις έχουμε εξασφαλίσει διακινούνται στα νησιά στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Γαλάζια Ελευθερία”, δηλαδή οι εμβολιασμοί στα νησιά.

Όπως απάντησε κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ερώτηση του news247.gr, έστω και αργά τα ποσοστά βελτιώνονται. “Θα το δείτε και εσείς γιατί το βλέπουμε και εμείς στις παραστάσεις, έστω και αργά. Δηλαδή όταν μια ηλικιακή ομάδα έχει ανοίξει, σιγά-σιγά βελτιώνεται αυτό το ποσοστό ανά εβδομάδα”.

Βέβαια τα ποσοστά που ανακοινώθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα εμβολιασμών δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών δεν εξελίσσεται.

Ειδικότερα, χθες ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι:

 • Στους 85 και άνω το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού, αυτό θα ανέλθει στο 67%.
 • Στους 80-84, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογίσουμε τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό θα ανέλθει στο 70%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 76% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 81,75%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 76%.
 • Στους 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, το ποσοστό θα ανέλθει στο 76,35%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού, θα φτάσουν στο ποσοστό 70,5%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 66%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό θα ανέλθει στο 61%.
 • Και τέλος, η ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 56%.

Αντίστοιχα πριν από δύο εβδομάδες ο Γενικός Γραμματέας είχε σημειώσει ότι:

 • Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το ποσοστό το οποίο έχει ήδη εμβολιαστεί είναι στο 63%. Αυτά τα ποσοστά τα πρώτα είναι με τουλάχιστον μία δόση και με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 80 – 84 το ποσοστό αυτό είναι στο 64% και θα ανέλθει στο 69% με τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 75 – 79, αυτή είναι η καλύτερη ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής, το 73% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% εάν συμπεριλάβουμε και τα ραντεβού.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 70 – 74 έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 59% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 75% με τα ραντεβού.
 • Στην ομάδα 65 – 69 με την πρώτη δόση το 42% και με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.
 • Η ηλικιακή ομάδα 60 – 64 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 54% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 68%.
 • Στην ηλικιακή ομάδα 55 – 59 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 23% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 62%
 • Στην ηλικιακή ομάδα 50 – 54 έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση το 17% και μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού το ποσοστό θα ανέλθει στο 57%. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα που έχουμε ανοίξει πριν μία εβδομάδα περίπου, το Μ. Σάββατο, είναι η ομάδα 45 – 49, έχει ήδη εμβολιαστεί το 11% με τουλάχιστον μία δόση και το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού.

Αν δει κανείς τα στοιχεία που αναφέρουμε θα διαπιστώσει σημαντικές διαφορές οι οποίες προκαλούν πολλά ερωτηματικά, όσον αφορά στα ποσοστά και τις διαφορές τους.

Προβληματισμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Όσον αφορά για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον, “τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε πως θα γίνει ο σχεδιασμός αυτός. Με τα μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson είμαστε σε ένα πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης. Όσα έχουν έρθει τα χρησιμοποιούμε. Δηλαδή, σήμερα υπήρξε παράδοση, μέχρι εχθές είχαμε σχεδόν χρησιμοποιήσει, δεν θυμάμαι ακριβώς το ποσοστό είναι πάνω από το 90%. Δηλαδή ότι έρχεται το «καταναλώνουμε», επεσήμανε στο news247.gr ο κ. Θεμιστοκλέους σε σχετική ερώτηση.

Έχω ανακοινώσει ήδη ότι η Johnson & Johnson μια παράδοση του Μαΐου θα τη φέρει 2 Ιουνίου. Όλα αυτά είναι προσαρμοσμένα στο σχεδιασμό, αλλά οι 80.000 που έχουμε χρησιμοποιήσει είναι ένα υψηλό ποσοστό σε σχέση με το τι έχουμε παραλάβει. Ξεπερνάει περίπου το 90% μέχρι στιγμής”

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τακτική της εταιρείας Johnson & Johnson διαταράσσει την εξέλιξη της πορείας των εμβολιασμών όπως είχαμε σημειώσει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα