Εμβόλιο Κορονοϊού: “Ανάσα” από Pfizer, εν αναμονή της απόφασης για Johnson & Johnson

Εμβόλιο Κορονοϊού: “Ανάσα” από Pfizer, εν αναμονή της απόφασης για Johnson & Johnson
Εμβολισμός για τον κορονοϊό. AP

Σε αναμονή για τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Δεν θα ξεκινήσουν στις 19/4 οι χορηγήσεις του εν λόγω εμβολίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο EMA που επισπεύδει την αξιολόγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, αναμένεται να εκδώσει σχετική σύσταση, με την εταιρεία να παγώνει τη διανομή των δόσεων για τις οποίες είχε δεσμευτεί προς την ΕΕ. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να προκαλεί εμπόδια στην Επιχείρηση Ελευθερία, καθώς η χώρα μας υπολόγιζε να λάβει μέχρι τέλος Ιουνίου 1,3 εκατ. δόσεις από αυτό το μονοδοσικό εμβόλιο, το οποίο θα οδηγούσε πιο γρήγορα στο πολύτιμο τοίχος ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι. Ανάσα στη παρενέργεια αυτή, αν ο ΕΜΑ δεν εισηγηθεί την κυκλοφορία του εν λόγω εμβολίου, δίνει η Pfizer η οποία θα διαθέσει στην χώρα μας επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις.

Όπως αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Πρόεδρος της Commission Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech προς την ΕΕ, οι οποίες θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή σε αυτούς τους μήνες, αντί για το τέταρτο τρίμηνο που ήταν προγραμματισμένες.

“Αυτό σημαίνει ότι για τη χώρα μας αναλογούν επιπλέον για αυτό το τρίμηνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech και αυτό μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης για την πορεία του εμβολιασμού και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να φτάσουμε πιο γρήγορα σε πιο πολλούς συμπολίτες μας” ανέφερε ο Υπουργός.

Να επισημάνουμε ότι για τον μήνα Μάιο και Ιούνιου, η χώρα έχει ήδη συμφωνήσει να λάβει 1,55 εκατ. δόσεις και 1,7 εκατ. δόσεις αντίστοιχα. Με την προσθήκη των επιπλέον δόσεων προσεγγίζει μαζί με τις δόσεις του Απριλίου περί τις 5 εκατ. δόσεις που σημαίνει εξασφαλισμένη ανοσία για περίπου 2,5 εκατ. συμπολίτες μας.

Ήδη έχουν διενεργηθεί 2,3 εκατ. εμβολιασμοί με περίπου 1,6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, και 765.000 να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Με τις επιπλέον δόσεις δημιουργείται ένα σημαντικό αποθεματικό ώστε μεσοπρόθεσμα η Επιχείρηση Ελευθερία να μη διαταράσσεται, εξασφαλίζονται κι ένα σχετικό περιθώριο χρόνου ώστε να αναμένει και τις εισηγήσεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ραντεβού

Χθες ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε ότι από την Παρασκευή 16 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα της επόμενης ομάδας που είναι οι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας από 18 έως 59. Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας, στην οποία ανήκουν 800.000 συμπολίτες μας, θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα.

Επίσης ανέφερε ότι την επόμενη Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους συμπολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Όπως τονίζουμε συχνά, τα εμβόλια είναι ο μοναδικός τρόπος αναχαίτισης της επιδημίας καθώς όσο και αν η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται, εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά. Μπορεί η θετικότητα να υποχωρεί, αλλά χρειάζονται μερικές εκατοντάδες μόνο για να προκαλέσουν έξαρση του τρίτου κύματος και δυστυχώς το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή παλεύει με τις εφεδρείες του Πανελλαδικά. Ήδη το 86% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 809.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα