Εμβόλιο Κορονοϊού: Χάθηκε το στοίχημα της συλλογικής ανοσίας

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού INTIME

Μόλις 64.000 πολίτες προστέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην κατηγορία των πλήρως εμβολιασμένων. Κάτω από 60% το ποσοστό εμβολιασμένων Ελλήνων.

Με τον πήχη της συλλογικής ανοσίας κατά του κορονοϊού να έχει ανέβει στο ποσοστό του 90% του πληθυσμού (με εμβόλιο ή φυσική ανοσία λόγω νόσησης), οι υγειονομικές αρχές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας καλπάζει. Η Κυβέρνηση δυστυχώς έπεσε έξω στους υπολογισμούς της και φυσικά γι' αυτό δεν φταίει η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς το στοίχημα για επίτευξη εμβολιασμού στο 60% του πληθυσμού στα μέσα του καλοκαιριού, δεν χάθηκε λόγω της μετάλλαξης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιχείρησης Ελευθερία, την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 180.404 εμβολιασμοί εκ των οποίων 131.910 αφορούσαν την πρώτη δόση ενώ 64.045 συμπολίτες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Η πορεία των εμβολιασμών κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες θα πρέπει να πετύχουμε πολύ γρήγορα πάνω 1,8 εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες αν θέλουμε α θωρακίσουμε την κοινωνία έναντι της επιδημίας.

Χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως στην χώρας μας ο ρυθμός εμβολιασμού δεν κινείται στα επιθυμητά επίπεδα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

"Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Τείχος Ανοσίας

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και στα συμπεράσματα μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και της Metron Analysis, με κύριους ερευνητές τους καθηγητές Βάνα Σύψα και τον ομότιμο καθηγητή Άγγελο Χατζάκη – την οποία συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Παρασκευής αποκαλύπτουν ότι διαχρονικά το ποσοστό των αρνητών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο κυμαινόμενο από 7% έως 10%. Όπως ανέφερε η κα Σύψα στον ΣΚΑΪ χρειαζόμαστε 1,86 εκατ. πολίτες ή επιπλέον 3,5 εκατ. εμβολιασμούς για να πετύχουμε το τοίχος ανοσίας.

"Θεωρούσαμε στην αρχή όταν ξεκίνησε η πανδημία ότι θέλαμε ένα 60 με 70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να μη διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Αυτή τη στιγμή με τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι διπλάσιας μεταδοτικότητας αυτό έχει ανέβει πολύ παραπάνω, έχει φτάσει στο 85 με 90% του συνολικού πληθυσμού, βάζουμε δηλαδή μέσα και τα παιδιά. Είναι επομένως ένας πολύ μακρινός στόχος γι’ αυτό πολλοί δε μιλάνε πια για δρόμο προς την ανοσία αλλά για δρόμο προς την κανονικότητα…», επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Εδώ να επισημάνουμε ότι η ανησυχία των υγειονομικών αρχών ενισχύεται και από το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη των συναθροίσεων χιλιάδων ανεμβολίαστων παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 1 στα 10 παιδιά ηλικίας 12-14 ετών έχει εμβολιαστεί και 2 στα 10 στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών.

Σύμφωνα με την κα Σύψα το μέλλον είναι λίγο αβέβαιο, λόγω των μεταλλάξεων και του ανοίγματος των σχολείων, αλλά αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί πολύ άγχος και πανικό. "Όμως ακόμα και αυτή τη στιγμή που έχουμε μια μετάλλαξη που είναι πολύ μεταδοτική και αυτό είναι το αρνητικό, από την άλλη πλευρά έχεις ένα πληθυσμό που έχει αρκετά μεγάλο ποσοστό ανοσίας. Το τρομακτικό, διευκρίνισε η κ. Σύψα, θα ήταν αν δεν είχαμε εμβόλιο αυτή την περίοδο, πώς θα τη βιώναμε με μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη που μπορεί να μεταδώσει ο καθένας μας να μεταδώσει σε άλλα 6 – 7 άτομα αν δεν υπήρχε η ανοσία, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός, Μετάλλαξη Δέλτα
SHARE:

24Media Network