Εμβόλιο κορονοϊού: Οι δύο δόσεις προστατεύουν λιγότερο από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Εμβόλιο κορονοϊού: Οι δύο δόσεις προστατεύουν λιγότερο από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα
Το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού 2021 Lynne Sladky/AP Photo, File

Νέα στοιχεία από τη Μ. Βρετανία δείχνουν ότι ακόμα και μετά τις δύο δόσεις εμβολίου, η προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερη απ' ό,τι ισχύει για τη Δέλτα. Γι' αυτό και η τρίτη δόση κρίνεται επιβεβλημένη.

Δύο δόσεις εμβολίου κορονοϊού προσφέρουν λιγότερη προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον απ’ ό,τι από τη Δέλτα, με το επίπεδο προστασίας να είναι χαμηλότερο ακόμα και μετά από την τρίτη δόση σε σχέση πάντα με την παραλλαγή που επικρατεί τώρα παγκοσμίως. 

Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν δύο δόσεις Oxford/AstraZeneca πριν από 25 ή περισσότερες εβδομάδες έχουν πολύ χαμηλότερη προστασία έναντι της Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα. Ενώ τα δεδομένα υποδηλώνουν περίπου 40% προστασία έναντι της Δέλτα αυτή τη στιγμή, δείχνουν ότι η προστασία από την Όμικρον θα μπορούσε να είναι μικρότερη από 10%.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το ποσοστό, λόγω του μικρού αριθμού ατόμων που μελετήθηκαν και του γεγονότος ότι το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca δόθηκε στη Μ. Βρετανία κατά κύριο λόγο σε ηλικιωμένα ή πιο ευάλωτα άτομα.

Παρόμοια τάση παρατηρήθηκε για εκείνους που είχαν λάβει δύο δόσεις Pfizer, με περίπου 60% προστασία έναντι της Δέλτα σε 25 ή περισσότερες εβδομάδες από τη δεύτερη δόση και μόλις κάτω από 40% προστασία έναντι της Όμικρον, αν και πάλι , υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από τα στοιχεία.

Η Δρ Mary Ramsay, επικεφαλής Ανοσοποίησης στο UKHSA, δήλωσε: “Αυτές οι πρώιμες εκτιμήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, αλλά υποδεικνύουν ότι λίγους μήνες μετά το δεύτερο εμβόλιο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να κολλήσετε την παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά μετά από μια αναμνηστική δόση, επομένως προτρέπω όλους να λάβουν την τρίτη δόση. Αναμένουμε ότι τα εμβόλια θα δείξουν υψηλότερη προστασία έναντι των σοβαρών επιπλοκών του Covid-19, οπότε αν δεν έχετε κάνει ακόμη τις δύο πρώτες δόσεις, κλείστε ραντεβού αμέσως”.

Και για τα δύο εμβόλια, μια ενισχυτική δόση Pfizer αύξησε το επίπεδο προστασίας τόσο από την Όμικρον όσο και από τη Δέλτα, παρέχοντας περίπου 70% – 75% προστασία έναντι της συμπτωματικής μόλυνσης από την πρώτη.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα