Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσοι πολίτες θα έχουν ανοσία το τέλος Μαρτίου

Εμβόλιο κορονοϊού.

Στις 700-800 χιλιάδες προβλέπονται οι πολίτες της χώρας που θα έχουν καταφέρει να κάνουν και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού μέχρι τον Μάρτιο.

Σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών της Κυβέρνησης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, φαίνεται να διαμορφώνεται η ανοσία του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Με βάση τα στοιχεία για τις παραλαβές δόσεων του εμβολίου από 3 εταιρείες, διαπιστώνεται ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μόνο 700-800 χιλιάδες πολίτες θα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους: "Ακούω πολλούς να κάνουν διάφορες μαθηματικές πράξεις, πότε θα επιτύχουμε μια ικανή εμβολιαστική κάλυψη, πολλαπλασιάζοντας τα ημερήσια νούμερα. Θέλω να πω ότι πριν μια εβδομάδα ήμασταν στους 5.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτές τις ημέρες ξεπερνάμε καθημερινά τους 17.000 εμβολιασμούς και μπορούμε ανά πάσα στιγμή να προσαρμόσουμε τη δυναμικότητα του συστήματος, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Άρα, με απλά λόγια, ο ρυθμός εμβολιασμού εξαρτάται και μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων".

Με βάση λοιπόν τη διαθεσιμότητα, το σύνολο των πολιτών που θα έχουν καταφέρει να κάνουν και τις δύο δόσεις εμβολίου ώστε να έχουν πετύχει ανοσία, θα κυμανθεί σε επίπεδα της τάξης του 7-8% του συνολικού πληθυσμού.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι:

  • Θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων.
  • Σε επικοινωνία με την AstraZeneca ενημερωθήκαμε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις.
  • Υπενθυμίζω, ότι από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι το επόμενο εμβόλιο, μετά της Οξφόρδης με την AstraZeneca το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στην Ευρώπη την Παρασκευή 29/1, που βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκρισή του, είναι αυτό της Johnson & Johnson. Ακόμη όμως και αν λάβει έγκριση το Μάρτιο, οι δόσεις που θα λάβουμε δεν αναμένεται να είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες σε πρώτη φάση.

Φαίνεται λοιπόν ότι με βάση τις παραλαβές που θα γίνουν μέχρι και τις αρχές Μαρτίου, η χώρα θα μπορεί να έχει κάνει το πολύ 1,4-1,5 εκατομμύρια εμβολιασμών, δηλαδή περίπου 750 χιλιάδες Έλληνες θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα αργεί αρκετά.

Μάλιστα ο κ. Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα στο ειδησεογραφικό site Politico, όπου ανέφερε πως όλες οι χώρες της Ευρώπης θα έχουν εμβολιάσει το 16%-20% των πληθυσμών τους μέχρι το τέλος του 2021, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο θα έχει εμβολιάσει το 50%.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι: "Όσον αφορά τα ποσοστά, αυτό που εμείς έχουμε ως στόχο είναι ότι εάν τηρηθούν οι παραδόσεις, μέχρι την αρχή του καλοκαιριού να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ειδικά το ποσοστό του πληθυσμού που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα το έχουμε πετύχει αυτό μέχρι την αρχή του καλοκαιριού".

Η παραπάνω τοποθέτηση μεταφράζεται βέβαια στην εξασφάλιση περίπου αρκετών εκατομμυρίων δόσεων το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου και ειδικά από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network