Εμβόλιο κορονοϊού: “Πρεμιέρα” για το emvolio.gov.gr – 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Εμβόλιο κορονοϊού: “Πρεμιέρα” για το emvolio.gov.gr – 8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Το εμβόλιο έρχεται στην Ελλάδα, αλλά οι δόσεις όπως φαίνεται θα είναι λιγότερες Shutterstock

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε και είναι διαθέσιμη πλέον για όλους τους πολίτες της χώρας μας με αναλυτικές πληροφορίες και καθοδήγηση. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Αναλυτικές πληροφορίες αλλά και καθοδήγηση για την διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό δίνει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr που είναι πλέον διαθέσιμη στους πολίτες.

“Ο εμβολιασμός, δωρεάν για όλους, ξεκινά για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, τις ευπαθείς ομάδες, για όσους βρίσκονται σε κλειστές δομές / δομές φροντίδας και όσους υπηρετούν σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους”, αναφέρεται στην πλατφόρμα.

Στόχος, σύμφωνα πάντα με την πλατφόρμα, είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορεί να αλλάξει την προτεραιότητα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες. “Δεν χρειάζεται να καλέσετε για να εμβολιαστείτε, καθώς όλοι θα ενημερωθούν για το ραντεβού τους την κατάλληλη στιγμή. Το εμβόλιο είναι προαιρετικό, αλλά απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Και δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις για όσο χρειαστεί”, καταλήγει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Παράλληλα η πλατφόρμα περιλαμβάνει και 8 πλέον βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τους εμβολιασμούς:

1. Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά της covid-19 στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις τα διαθέσιμα εμβόλια λάβουν την τελική έγκριση από τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

2. Με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα μας;

Οι εμβολιασμοί ομάδων του γενικού πληθυσμού ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2021. Για την ομαλή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προκύψει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου. Οι δικαιούχοι αυτοί προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση, η οποία είναι η πλέον επικαιροποιημένη και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του. Ο πολίτης, εφόσον είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνει αυτόματα ένα sms/email με το προκαθορισμένο σημείο ραντεβού, σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Επιπλέον, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

3. Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο για την covid-19;

Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία και αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς επιβεβαιωμένο το χρονικό διάστημα που αυτή θα διαρκεί, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεπερνάει το ένα έτος. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κολλήσει κάποιος ακόμη και αν έχει λάβει το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, μέχρι να εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

4. Ποιος καλύπτει το κόστος του εμβολιασμού;

Όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν. Το κόστος του εμβολιασμού στη χώρα μας το καλύπτουν πλήρως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος.

5. Ποιες ομάδες του πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει αρχικά το εμβόλιο για την covid-19 στα άτομα που φροντίζουν την υγεία του πληθυσμού και σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Οι υγειονομικοί είναι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί ώστε να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και να είναι σε θέση να φροντίσουν την υγεία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές χρονίως πασχόντων. Στη συνέχεια, θα εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους. Στη συνέχεια το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Η σειρά με την οποία θα πραγματοποιηθεί το εμβόλιο στον πληθυσμό θα βασίζεται στις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

6. Αφού εμβολιαστώ θα μπορώ να ξαναγυρίσω στον προηγούμενο τρόπο ζωής μου;

Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να υπάρξει ανοσία για την κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

7. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν;

Μέχρι στιγμής, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του COVID-19 χωρίς να έχουν αναφερθεί σοβαρά ανεπιθύμητα συμπτώματα. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, τον ΕΜΑ (European Medicines Agency) και τον FDA, (Food and Drug Administration) και έχουν ελεγχθεί από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

8. Προκαλούν τα εμβόλια ανεπιθύμητα συμπτώματα;

Τα όποια ανεπιθύμητα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν είναι ήπια και παροδικά. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Εξάλλου διευκρινίσεις για το σχέδιο εμβολιασμών για τον κορονοϊό έδωσαν και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην πρώτη ενημέρωση για το θέμα, την Δευτέρα (21/12).

“«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές» επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην ποσότητα των εμβολίων που αρχικά θα έρθει στη χώρα μας είπε: “Στις 26 Δεκεμβρίου παραλαμβάνουμε την πρώτη δόση των 9.000 εμβολίων από την Pfizer. Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα πρώτα νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα. Στις 28/12 θα παραδοθούν παρτίδες στα υπόλοιπα νοσοκομεία αναφοράς στην επικράτεια για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις. Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουμε μόνο από την Pfizer 1.265.550 δόσεις. Τον Ιανουάριο περιμένουμε και τα εμβόλια της Moderna και της Astrazeneca”.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού είπε πως αναμένεται η πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που την Δευτέρα πήρε το “πράσινο φως” και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%.

Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.

«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα