Επιχείρηση “ελευθερία”: Πιο κοντά από ποτέ η έναρξη εμβολιασμών και στην Ευρώπη

Επιχείρηση “ελευθερία”: Πιο κοντά από ποτέ η έναρξη εμβολιασμών και στην Ευρώπη
Οι εμβολιασμοί άρχισαν σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ. Η ΕΕ περιμένει τη σειρά της AP

Πιθανόν και πριν το τέλος του έτους θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί Ευρωπαίων, ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επιχείρηση "Ελευθερία" για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Ενώ η Βρετανία άρχισε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το εμβόλιο που ανέπτυξαν Pfizer και BioNTech, φαίνεται πως οι χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης βρίσκονται πλέον πιο κοντά από ποτέ στην έναρξη της διαδικασίας, με την ελπίδα ότι θα φέρει και το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει την συζήτηση για την έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά 8 μέρες. Έτσι, η έγκριση αναμένεται να δοθεί στις 21 του Δεκεμβρίου, αντί της 29ης, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε με ανάρτησή της στο twitter την απόφαση του Οργανισμού λέγοντας πως πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν το τέλος του χρόνου.

“Κάθε μέρα μετράει. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να εγκρίνουμε τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την Covid-19. Καλωσορίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να ορίσει την συζήτηση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πριν τα Χριστούγεννα.

Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν το τέλος του 2020″, αναφέρει.

Μητσοτάκης: Επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό του πληθυσμού

“Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους, την ελευθερία μας και γι’ αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση” υπογράμμισε την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναφερόμενος στην επιχείρηση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας, μετά την έγκρισή του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

“Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια την ελευθερία μας ως έθνος” συνέχισε.

Είπε επίσης οτι, στόχος της κυβέρνησης είναι το εμβόλιο να φτάσει δωρεάν και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του τόπου, σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Μίλησε για μια «σύνθετη άσκηση” και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, ενώ τόνισε ότι “ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή την άσκηση».

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θ’ αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς που θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό.

«Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο».

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολίτες. Για να μπορέσει ένας πολίτης να κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να προηγηθεί κλείσιμο ραντεβού όπου θα καταγράφονται τα στοιχεία του.

Τα κέντρα θα εξυπηρετούν σε δύο βάρδιες, 6 μέρες την εβδομάδα. Οι 3 επιλογές για να κλείσει κάποιος ραντεβού είναι: SMS, online και τηλεφωνικά κέντρα (θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες – συστήνεται για τους ηλικιωμένους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας).

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα