Στις 21 Δεκεμβρίου η Ευρώπη εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer

Στις 21 Δεκεμβρίου η Ευρώπη εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer
Το εμβόλιο της Pfizer Shutterstock

Έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως για τον άμεσο εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Πότε αναμένεται ο πρώτος εμβολιασμός

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για την έγκριση του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech και όχι τελικά στις 23 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild και διέρρεαν ευρωπαϊκές πηγές.

Τελικά, σε ανακοίνωσή του ο EMA, αναφέρει ότι αποφάσισε να επισπεύσει την συνεδρίαση έγκρισης του εμβολίου κατά 8 ημέρες σε σχέση με την αρχική ημερομηνία που ήταν η 29η Δεκεμβρίο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε με ανάρτησή της στο twitter την απόφαση του Οργανισμού λέγοντας πως πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν το τέλος του χρόνου.

“Κάθε μέρα μετράει. Εργαζόμαστε με ταχύτητα για να εγκρίνουμε τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την Covid-19. Καλωσορίζω την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να ορίσει την συζήτηση για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech πριν τα Χριστούγεννα.

Πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν το τέλος του 2020″, αναφέρει.

Ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

Όλα αυτά την ίδια μέρα όπου η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η κυβέρνηση της Γερμανίας ασκεί πίεση στον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου εναντίον του κορονοϊού, την ώρα που η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση.

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας ασκούσαν πίεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Bild.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Η εφημερίδα επικαλείται πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες της επιβεβαιώνουν την ανυπομονησία που εκδήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν: “Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν”, τόνισε ο Σπαν.

Ο εκνευρισμός στο Βερολίνο μοιάζει ολοένα εντονότερος καθώς το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αναπτυχθεί από γερμανική εταιρεία και ενώ η Γερμανία πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο EMA, ο οποίος έχει την έδρα του στην Ολλανδία, εξετάζει το τρέχον διάστημα τη χορήγηση αδειών χρήσης διαφόρων εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρονται να εκλάπησαν αρχεία που συνδέονται με τις Pfizer/BionNTech.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα