Έρευνα: Ξυλόσομπες και τζάκια συνυπεύθυνα για τον κίνδυνο καρκίνου στις πόλεις

Έρευνα: Ξυλόσομπες και τζάκια συνυπεύθυνα για τον κίνδυνο καρκίνου στις πόλεις
Η καύση ξύλων στις πόλεις συνδέεται με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου ISTOCK

Οι καύση ξύλων είναι υπεύθυνη για την έκθεση κατά το ήμισυ σε κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με την αστική ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έρευνα.

Έρευνα που συνδέει την οικιακή καύση ξύλων στις πόλεις με τον σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου εξ’ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έρχεται στο φως της δημοσιότητας από Έλληνες επιστήμονες του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics και φέρνει στη δημοσιότητα ο Guardian, οι ξυλόσομπες και τα τζάκια σε αστικές περιοχές είναι υπεύθυνα για σχεδόν το ήμισυ της έκθεσης των ανθρώπων σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και βρίσκονται στα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα μικροσωματίδια πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων(PAH) που παράγονται από την καύση καυσίμων,είναι γνωστό ότι έχουν καρκινογόνες επιδράσεις. Η νέα μελέτη εξέτασε τις πηγές των PAH και διαπίστωσε ότι η καύση ξύλου παράγει πολύ περισσότερα από το καύσιμο ντίζελ ή τη βενζίνη που χρησιμοποιείται στα οχήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καύση ξύλων στο σπίτι είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ποιότητα του αέρα των πόλεων σε όλη την Ευρώπη, καθώς η υπερβολική έκθεση στον καπνό του ξύλου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Ο Αθανάσιος Νένες, του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας, εξηγεί στον Guardian: «Η Αθήνα δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα» και τονίζει ότι μπορεί από τη μια να προκαλεί εντύπωση ως γεγονός, αλλά υπάρχει λύση και είναι άμεση, «να σταματήσουμε να καίμε ξύλα».

Παρόμοια έρευνα στη Βρετανία πέρυσι έδειξε ότι η οικιακή καύση ξύλων είναι η μοναδική πηγή μικροσωματιδίων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στη χώρα, παράγοντας τρεις φορές περισσότερα από τα αυτοκίνητα και ενώ το ποσοστό όσων καίνε ξύλα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους είναι μόνο 8% στο σύνολο του πληθυσμού.

Ακόμη και οι σύγχρονες σόμπες με «οικολογικά χαρακτηριστικά λειτουργίας» εξακολουθούν να εκλύουν 750 φορές περισσότερα μικροσωματίδια μόλυνσης από ένα σύγχρονο φορτηγό τύπου νταλίκας, ενώ τριπλασιάζεται το επίπεδο μόλυνσης στο εσωτερικό των σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αναλύθηκαν 31 είδη πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και μεγάλος αριθμός άλλων χημικών στοιχείων, όπως και πηγές εκπομπών αερίων, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να υπολογίσουν τα PAHs από κάθε πηγή ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 31% της ετήσιας παραγωγής PAHs προέρχεται από την οικιακή καύση ξύλων, κυρίως τον χειμώνα, το 33% από το πετρέλαιο (θέρμανσης και κίνησης) και 29% από τη βενζίνη. Κάποια PAHs είναι περισσότερο καρκινογόνα από άλλα, και όταν εξετάστηκε αυτός ο παράγοντας διαπιστώθηκε πως αυτά που προέρχονται από την καύση ξύλων φτάνουν το 43%, αυτά από το πετρέλαιο το 36% και από τη βενζίνη το 17%.

Ο καθηγητής Νένες αναφέρει πως στην Αθήνα η συγκέντρωση PAH μπορεί να είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας που έχει θέσει η Ε.Ε., είναι όμως διπλάσιος από αυτά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ τα PAHs στην Αθήνα μπορούν να προκαλούν 5 επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 πληθυσμού.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι «με δεδομένη την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες και τη χρήση των ξύλων ως μέσο θέρμανσης σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία και Βρετανία), η Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης τους, ώστε να έχουμε ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Νένε, τα PAHs και ο γενικότερα ο καπνός από τα ξύλα είναι τόσο επιβλαβής που μπορεί να προκαλέσει από καρκίνο έως οξειδωτικό στρες, με συνέπειες όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά, παχυσαρκία, πρόωρη γήρανση, διαβήτη, «ό,τι συνδέεται με τη δημιουργία φλεγμονών στο ανθρώπινο σώμα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο καθηγητής Γκάρι Φούλερ του Imperial College του Λονδίνου, «τείνουμε να θεωρούμε ότι η καύση ξύλων είναι ασφαλής για το ξύλο είναι φυσικό υλικό, αλλά αυτές οι μετρήσεις μας υπενθυμίζουν ότι η καύση ξύλων επίσης προκαλούν μόλυνση».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μεγάλο μέρος της έκθεσης σε PAH στην Αθήνα συνέβη τις χειμερινές ημέρες με λίγο αέρα και βροχή, που σημαίνει ότι ο καπνός του ξύλου τουλάχιστον δεν διασκορπίστηκε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα