Η Όμικρον δείχνει τα “δόντια” της και στην Ελλάδα παρά την ηπιότερη νόσηση

Η Όμικρον δείχνει τα “δόντια” της και στην Ελλάδα παρά την ηπιότερη νόσηση
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid-19 Alexandros Michailidis / SOOC

Με 600 και πλέον διασωληνωμένους θα πιέζεται το ΕΣΥ για πάνω από 2 εβδομάδες λόγω και της Όμικρον, ενώ διαπιστώθηκε και ο πρώτο θάνατος που αποδίδεται στη μετάλλαξη.

Μπορεί τα κρούσματα να υποχωρούν και οι πιο σοβαρές νοσήσεις από κορονοϊό να οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα, όμως το σίγουρο είναι πως εάν δεν είχε εμφανιστεί η Όμικρον σίγουρα θα ζούσαμε καλύτερες καταστάσεις. Οι διασωληνώσεις είναι σχεδόν σταθερά πάνω από 630 τις τελευταίες μέρες, ενώ καθημερινά περίπου 600 άτομα εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω covid.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγαλύτερες ηλικίες που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Ο κίνδυνος θανάτου από την Μετάλλαξη Όμικρον είναι υπαρκτός ειδικά σε άτομα με επιβαρυμένη υγεία. Ήδη στην Ελλάδα καταγράφηκε χθες ο πρώτος βεβαιωμένος θάνατος λόγω Όμικρον.

Συγκεκριμένα χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι μια γυναίκα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα κατέληξε το πρωί της 13ης Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η 77χρονη γυναίκα που ήταν διασωληνωμένη σε ΜΕΘ στο Σωτηρία ήταν ανεμβολίαστη και έπασχε σύμφωνα με πληροφορίες από καρκίνο. Είναι ο πρώτος ασθενής που κατέληξε μετά από μάχη με την μετάλλαξη Όμικρον στην χώρα μας.

Η κα. Γκάγκα τόνισε πάντως ότι δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης και θέλησε να συμπληρώσει πως “κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από την γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι”.

Αυξημένες οι διασωληνώσεις

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό στην επικράτεια.

“Ο αριθμός των συμπολιτών μας, που παραμένουν διασωληνωμένοι και του αριθμού νέων διασωληνώσεων καθημερινά, παραμένει σταθερός με αποτέλεσμα τα μαθηματικά μοντέλα να προβλέπουν ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει εκεί, γύρω στους 600 ασθενείς για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι σταθερά περισσότεροι από 85% των ασθενών, που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας” σημείωσε η καθηγήτρια.

Μια ακόμη αρνητική διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μία σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών με 40% αύξηση των νέων νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα και το κυλιόμενο μέσο των τελευταίων εφτά ημερών να ανέρχεται στις 582 νέες εισαγωγές κάθε μέρα. Επίησ οι 7 στους 10 από τους νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις νοσηλείες της ηλικιακής ομάδας 50 έως 59 ετών.

Παράλληλα στην επικράτεια σήμερα η κάλυψη των απλών κλινών για Covid είναι 67% και των κλινών ΜΕΘ για Covid 88% αντίστοιχα, μετά όμως από σημαντική αύξηση των διαθεσίμων κλινών.

Διαπιστώνουμε πολύ καλά από τα παραπάνω ότι μπορεί τα μέχρι σήμερα δεδομένα να δείχνουν ότι η Όμικρον δεν πιέζει τόσο έντονα το σύστημα υγείας όμως “παράγει” μεγάλο αριθμό νέων νοσηλειών. Μάλιστα ακόμη δεν έχει φανεί και το αποτύπωμα από το ρεκόρ νέων κρουσμάτων πριν από περίπου 10 ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα