Κι όμως, δεν παχαίνουν το ίδιο όλες οι θερμίδες – Ποιες είναι οι καλύτερες για αδυνάτισμα

Κι όμως, δεν παχαίνουν το ίδιο όλες οι θερμίδες – Ποιες είναι οι καλύτερες για αδυνάτισμα
Διαφορετικού τύπου θερμίδες αποκάλυψαν οι επιστήμονες Getty Images

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι ίδιες θερμίδες από διαφορετικά τρόφιμα, συμβάλουν διαφορετικά στην αύξηση και απώλεια του βάρους. Πώς θα τις ξεχωρίσουμε.

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αύξηση του βάρους εξαρτάται από τις θερμίδες που έχει το κάθε τρόφιμο.

Ωστόσο, μία ενδιαφέρουσα νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, έρχεται να καταδείξει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Κι αυτό διότι ο οργανισμός μας αντιδρά διαφορετικά στις θερμίδες που προσλαμβάνονται από ολόκληρα τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα κ.λπ.) με πολλές φυτικές ίνες και διαφορετικά σε αυτές που προέρχονται από επεξεργασμένες τροφές, όπως για παράδειγμα είναι τα αλλαντικά.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα επεξεργασμένα τρόφιμα απορροφώνται πολύ πιο γρήγορα από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη απορρόφηση θερμίδων για τον οργανισμό και λιγότερες για το μικροβίωμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο τέλος του πεπτικού μας συστήματος, δηλαδή στο παχύ έντερο.

Όταν όμως τρώμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, δεν απορροφώνται τόσο εύκολα από το ανώτερο γαστρεντερικό, και κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στο παχύ έντερο, όπου περιμένουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που αποτελούν το μικροβίωμα για να τις καταναλώσουν.

Καταναλώνοντας, λοιπόν, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εκτός από την ενέργεια που δίνεται στον οργανισμό σας, φροντίζετε και για τη σωστή διατροφή του απαραίτητου για τη διατήρηση της υγείας μας μικροβιώματος του εντέρου.

«Η δυτική διατροφή, που βασίζεται στο έτοιμο και πρόχειρο φαγητό, δεν δίνει στα μικρόβια του εντέρου την ευκαιρία να τραφούν καλά, κάτι που διαταράσσει τη φυσική ισορροπία τους και προκαλεί προβλήματα υγείας. Επίσης, καθώς οι θερμίδες από τα τρόφιμα αυτά απορροφώνται πολύ γρήγορα, είναι φυσικό να προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά», εξηγεί η Karen D. Corbin υπεύθυνη της μελέτης και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτου για τον Μεταβολισμό και τον Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Ορλάντο.

Κάντε ευτυχισμένο το μικροβίωμα του εντέρου σας

Στόχος της δρ Corbin ήταν να κατανοήσει πώς το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να εμπλέκεται στη ρύθμιση του βάρους και της μεταβολικής υγείας. Έτσι, σχεδίασε μία κλινική δοκιμή, μικρή αλλά αρκετά αυστηρή.

Συγκέντρωσε 17 υγιείς άνδρες και γυναίκες και συνέκρινε τι συνέβαινε στον οργανισμό τους όταν κατανάλωναν τροφές πλούσια σε φυτικές ίνες και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η διαδικασία διήρκεσε 22 ημέρες.

Οι εθελοντές ήταν έγκλειστοι σε εργαστηριακό περιβάλλον και οι επιστήμονες μετρούσαν κάθε θερμίδα που κατανάλωναν και κάθε θερμίδα που έκαιγαν.

Επίσης, παρατηρούσαν ακόμα και την κινητικότητα του εντέρου τους με ειδικές τεχνικές, ώστε να αποκαλύψουν την ποσότητα της ενέργειας που κατανάλωνε το μικροβίωμα, αλλά και τις θερμίδες στα κόπρανά τους.

Αναζήτηση χαμένων θερμίδων στα κόπρανα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος προσλάμβανε τις ίδιες θερμίδες από φυτικές τροφές και από επεξεργασμένα τρόφιμα, ο οργανισμός του «αποθήκευε» πολλές περισσότερες από αυτές όταν κατανάλωνε τα τρόφιμα της δεύτερης κατηγορίας.

Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο σε μία ημέρα οι εθελοντές έκαιγαν 116 περισσότερες θερμίδες όταν έτρωγαν φυτικά τρόφιμα, σε σύγκριση με τις επεξεργασμένες τροφές.

Ωστόσο, υπήρχαν και εθελοντές που έχαναν περισσότερες από 400 στα συγκριτικά τεστ.

Κάτι που σημαίνει ότι όταν κάποιος καταναλώνει για παράδειγμα 600 θερμίδες από μήλα και 600 από burger, οι θερμίδες από τα φρούτα εξαφανίζονται, ενώ από το γρήγορο φαγητό προκαλούν μεγάλη αύξηση του βάρους (και άλλα δείνα).

Σημαντικός ο περιορισμός κατανάλωσης από επεξεργασμένες τροφές

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο βάρος του οργανισμού μας.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι άτομα με παχυσαρκία, για παράδειγμα, έχουν λιγότερη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερό τους και άλλες διαφορές σε σχέση με άτομα που είναι αδύνατα.

Σύμφωνα με τον Sean Gibbons, ειδικό στο μικροβίωμα και επίκουρο καθηγητής στο Ινστιτούτο Συστημάτων Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σιάτλ, η νέα μελέτη ήταν εντυπωσιακή, διότι έρχεται να δείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν σωματικό βάρος και λίπος, απλώς μεταβαίνοντας σε μία διατροφή που ωφελεί και το μικροβίωμα του εντέρου τους.

«Μία διατροφή που αυξάνει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των καλών βακτηρίων του εντέρου, είναι ξεκάθαρα θετική για να είμαστε μεταβολικά υγιείς και να χάσουμε βάρος. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν διεξαχθεί και από έρευνες που έχω κάνει στο δικό μου εργαστήριο», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα