Κικίλιας: Επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις από Pfizer στην Ελλάδα

Κικίλιας: Επιπλέον 1,2 εκατ. δόσεις από Pfizer στην Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Ο υπουργός σημείωσε ότι σταθεροποιείται η επιδημία στη χώρα, όμως πιέζεται στη Β. Ελλάδα.

Τη σταθεροποίηση της επιδημίας στην χώρα με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένε περιοχές αλλά και το αισιόδοξο γεγονός για 1,2 εκατ. δόσεις εμβολίων από τις Pfizer/Biontech ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την έναρξη της ενημέρωσης για τον κορονοϊό.

Όπως σημείωσε ο υπουργός οι 1,2 εκατ. επιπλέον δώσει θα της λάβει η Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου μετά την απόφαση επίσπευσης παράδοσης 50 εκατ. δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν 50 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια COVID-19 που παράγονται από την Pfizer και την BioNTech το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Από αυτές τις δόσεις, οι 1,2 αναλογούν για την χώρα μας, όπως ανακοίνωση στη σημερινή ενημέρωση ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.280.934 δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 1.524.912 με την 1η δόση έχουν πραγματοποιηθεί ενώ και τις 2 δόσεις έχουν λάβει 756.022 άτομα.

Επίσης ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος διαμορφώθηκε στα 2797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, μειωμένα σε σχέση με μία εβδομάδα πριν που ήταν πάνω από 3000 κρούσματα, ενώ η διάμεση ηλικία είναι τα 44 έτη. Ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6%. Συνολικά με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας είναι σήμερα στη χώρα 27.462 από πάνω από 30.000 μια εβδομάδα πριν.

Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας παρουσιάζεται μια σταθεροποίηση ως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εξαίρεση αποτελούν οι περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκη που σε συνδυασμό με την επιβάρυνση σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη πιέζει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις Περιφέρειες. Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Αρκαδίας, Πρέβεζας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας και Καβάλας.

Τέλος, όσον αφορά την Αττική τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει σταθεροποίηση. «Αυτό είναι ελπιδοφόρο αλλά πρόκειται για μία εύθραυστη ισορροπία και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Self Test

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων εξελίσσεται ομαλά, από τα 10.155 φαρμακεία και μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

Υπάλληλοι ΚΕΠ,

Υπάλληλοι ΟΤΑ που είναι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,

Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Υπάλληλοι σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr.

Τα τεστ επίσης θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ έχουν ισχύ μίας εβδομάδας και όπως με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η διαδικασία παραλαβής των τεστ είναι επίσης ίδια, κατόπιν επίδειξης του ΑΜΚΑ. Ίδια είναι επίσης και η διαδικασία καταχώρησης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα