Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά – Ξεπέρασαν τις 220.000 από τον Σεπτέμβριο

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά – Ξεπέρασαν τις 220.000 από τον Σεπτέμβριο
Μαθητές σε σχολείο George Vitsaras / SOOC

Έως και εθελοτυφλεί το Υπουργείο Παιδείας για την άνοδο των κρουσμάτων στα παιδιά, επιμένοντας για τα ασφαλή πρωτόκολλα λειτουργείας των σχολείων.

Συνεχείς είναι οι αναφορές τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και μερίδας επιστημόνων ότι το περιβάλλον των σχολείων δεν αποτελεί χώρο μετάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή όμως τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ διαψεύδουν την εκτίμηση αυτή. Μάλιστα διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες αυξήθηκαν κατά 6% την τελευταία εβδομάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμη ότι συνολικά 224.000 μαθητές νόσησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα, κατά το τελευταίο τριήμερο δηλαδή 17-19/1 ο ΕΟΔΥ καταγράφει στις ηλικίες έως 17 ετών 20.870 νέα κρούσματα, όταν το αντίστοιχο πρώτο τριήμερο της προηγούμενης εβδομάδας (10-12/1)τα κρούσματα ήταν 19.668. Σημειώνεται δηλαδή αύξηση 6% μέσα σε μια εβδομάδα και αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

Στο τριήμερο 17-19/1 αποτυπώνεται ξεκάθαρα η επίπτωση της επιδημίας στα νεαρά άτομα μετά το άνοιγμα των σχολείων για φέτος, ενώ τα κρούσματα το διάστημα 10-12/1 δεν μπορούν να αποδοθούν στις συναναστροφές των παιδιών στις τάξεις.

Παρόλα αυτά επισήμως από Κυβέρνηση και Επιστήμονες τονίζεται ότι όχι μόνο δεν υπήρχε αύξηση, αλλά μείωση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα, συγκρίνοντας όμως στοιχεία που κανονικά οι επιδημιολόγοι θα έπρεπε να αμφισβητούν. Φαίνεται επίσης να διαφεύγει εντελώς το γεγονός ότι τους τελευταίους 4 μήνες 1 στους 5 μαθητές μολύνθηκε με κορονοϊό και μόνο το 1/3 αυτών κατά την περίοδο των διακοπών.

Η αναθεώρηση που πέρασε στα βουβά

Με ενθουσιασμό τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι “Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων εντοπίστηκαν 10.414 λιγότεροι μαθητές ηλικίας 4-18 ετών θετικοί στον κορονοϊό, απ’ ό,τι την τελευταία εβδομάδα των διακοπών των Χριστουγέννων (από 43.608 θετικά κρούσματα μαθητών μείωση σε 33.194), και παρά το γεγονός ότι τα τεστ σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν ραγδαία την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων”.

Χθες όμως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι “την εβδομάδα αναφοράς (10-16/1), το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300. Ξαφνικά βρέθηκαν δηλαδή άλλα 3.106 κρούσματα. Το αφήγημα για 10.414 λιγότερα κρούσματα κατέρρευσε αλλά κανείς φυσικά δεν το ανέφερε.

Κι εδώ πάλι αμφισβητούμε τα στοιχεία διότι κατά το διάστημα 10-16/1 στις ηλικίες μέχρι 17 ετών τα κρούσματα ήταν 38.088. Είναι αδύνατον να έχουμε μόνο 36.300 στις ηλικίες 4-18 διότι αυτό σημαίνει πάνω από 4.000 κρούσματα σε …μωρά έως 3 ετών!

Όπως και να ‘χει πάντως, την επίπτωση των σχολείων στην επιδημία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων θα τη διαπιστώσουμε μέσα στην εβδομάδα αυτή. Να αναφέρουμε δε ότι το τελευταίο τριήμερο τα self test εντόπισαν κάτι λιγότερο από 9000 σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Όμως βλέπουμε ότι μόνο στα παιδιά τα κρούσματα είναι πάνω από 20.000.

Υψηλό το ποσοστό κρουσμάτων σε παιδιά στο σύνολο των διαγνώσεων

Μια ακόμη σημαντική παράμετρο την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, είναι το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά σε σχέση με το σύνολο των διαγνώσεων.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι το διάστημα 10-16/1 το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 στο σύνολο των διαγνώσεων είναι 25% ενώ το προηγούμενο διάστημα (6-9/1) ήταν 18%.

Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες το ποσοστό αυτό έχει εκτιναχθεί στο 34%, δηλαδή το 1 στα 3 νέα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά.

Βέβαια υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι που το βλέπουμε αυτό: ο μεγάλος ανεμβολίαστος πληθυσμός σε αυτές τις ηλικίες και ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ελέγχων. Όμως και πάλι αυτό δείχνει πως τα παιδιά είναι αρκετά εύκολο να μολυνθούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα