Κορονοϊός: Δραματική η πίεση στο ΕΣΥ και εκτός Αττικής – Ρίσκο το άνοιγμα

Κορονοϊός: Δραματική η πίεση στο ΕΣΥ και εκτός Αττικής – Ρίσκο το άνοιγμα
Shutterstock

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Επικράτειας. Έφτασαν χθες τις 560 με τις 200 στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου. Πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο.

Μπορεί στην Αττική να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μια σχετική σταθεροποίηση νέων κρουσμάτων κορονοϊού και εισαγωγών στα νοσοκομεία, όμως στην υπόλοιπη χώρα η κατάσταση δείχνει δραματική επιδείνωση. Χθες οι νέες εισαγωγές με covid σε όλη τη χώρα έφτασαν στο ιδιαίτερα υψηλό νούμερο των 560, με τις 200 από αυτές στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Για την Περιφέρεια Αττικής ήδη έχουν ενεργοποιηθεί εφεδρείες και το ΕΣΥ με τη συνδρομή και του ιδιωτικού τομέα που φαίνεται πως κι αυτό φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων του, φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθει, με τις πληρότητες όμως στις ΜΕΘ να κινούνται στο 100 και να διαπιστώνονται σταθερά διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.

Όμως την ίδια στιγμή στην Επικράτεια η κατάσταση αρχίζει να πιέζεται έντονα. Ήδη σε όλη τη χώρα το 86-87% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, κι αυτό τη στιγμή που η έξαρση του τρίτου κύματος δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί σε περιοχές όπως η Κεντρική Μακεδονία και δη η Θεσσαλονίκη.

Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο πέρα από τις συγκεκριμένες περιφέρειες εξακολουθούν επίσης να παρουσιάζουν η Αχαΐα όπως και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Λάρισα και η Λαμία, όπου τα νοσοκομεία αναμένεται να πιεστούν έντονα χωρίς να μπορέσει να υπάρχει αντίστοιχα βοήθεια από την πρωτεύουσα.

Η επίθεση του τρίτου επιδημικού κύματος διαπιστώνεται από το γεγονός ότι ο μέσος όρος 7 ημερών για τα νέα κρούσματα έσπασε το ρεκόρ του δεύτερου κύματος (2650 κρούσματα) φτάνοντας στις 2750 νέες διαγνώσεις. Δραματικός είναι ο δείκτης των διασωληνωμένων που έχουν ήδη φτάσει τους 755 απέχοντας τραγικά από το ρεκόρ των 622 του Νοεμβρίου.

Η κατάσταση δεν φαίνεται να ισορροπεί άμεσα καθώς έχουμε μπροστά μας έναν ιδιαίτερα δύσκολο Απρίλιο και οι επιστημονική κοινότητα δεν διαβλέπει αποκλιμάκωση της επιδημίας νωρίτερα από δυο εβδομάδες. Οι δε νοσηλείες, αν συμβεί αυτό, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν να μειώνονται πριν από το τέλος του μήνα.

Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για αύξηση και των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Ήδη ο Μάρτιος έκλεισε με 1559 συμπολίτες μας να χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Κυβέρνηση φαίνεται να ρισκάρει έντονα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα