Κορονοϊός: Η αύξηση των διασωληνωμένων εντείνει την πίεση στο ΕΣΥ

Κορονοϊός: Η αύξηση των διασωληνωμένων εντείνει την πίεση στο ΕΣΥ
Ιατρικό προσωπικό μεταφέρει ασθενή με Covid-19 AP

Άμεσο είναι το αποτύπωμα της αύξησης των νέων κρουσμάτων στις νέες εισαγωγές λόγω Covid. Ξεπέρασαν τις 450 Παρασκευή και Σάββατο.

Ανοδικά κινούνται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και μάλιστα το Σάββατο αυτές διαμορφώθηκαν στις 225 ενώ τα εξιτήρια ήταν 122. Συνολικά το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου οι νέες εισαγωγές ήταν 457 δηλαδή 200 περισσότερες έναντι των εξιτηρίων και φαίνεται πλέον να παγιώνεται ένας αριθμός άνω των 200 ημερησίως για το επόμενο διάστημα.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι επίσης η αύξηση των διασωληνώσεων. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 262 διασωληνώσεις οι οποίες ήταν 13 περισσότερες από τις διασωληνώσεις του Σαββάτου 6/2. Δηλαδή χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να ακυρωθεί η βασανιστική αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων ασθενών. Φαίνεται δηλαδή ότι οι διασωληνώσεις πήγαν 10 ημέρες πίσω, ενώ ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί σ’ αυτό το δείκτη η επίπτωση από την άνοδο των κρουσμάτων σε πάνω από 1000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων η επιδημία δείχνει να έχει μπει σταθερά σε ανοδική τροχιά και μάλιστα με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται πλέον πάνω στα 1000.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που προβλέπει κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο, κοντά στις ημέρες του Πάσχα, εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι πάρθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς, όπως είπε, αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα στο τρίτο κύμα. “Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του”, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τη διασπορά του κορονοϊού αλλά και των μεταλλάξεών του. Μπορεί η Αττική να διατηρεί τα ηνία με το 50% και πλέον των νέων κρουσμάτων να βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή, όμως και άλλες περιφέρειες αρχίζουν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή καταγραφή 19 κρουσμάτων στην Κάλυμνο.

Παράλληλα αρχίζουν να αυξάνονται και τα κρούσματα που φέρουν μεταλλαγμένα στελέχη. Ειδικότερα χθες ανακοινώθηκαν σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη 168 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα στα 403. Μεταξύ αυτών έχουν εντοπιστεί και 6 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με τα υπόλοιπα να είναι της βρετανικής.

Μέσα στο παραπάνω κλίμα, ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο έχει και η εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα που αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη συρροή κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι εκεί μετά μοριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι αρχικά είχαν μολυνθεί περισσότεροι από 15 εργαζόμενοι και παιδιά ενώ πλέον τα συνολικά κρούσματα που σχετίζονται με την εν λόγω εστία μετάδοσης έχουν ξεπεράσει τα 65.

Στην περιοχή έχει σημάνει “συναγερμός” καθώς τα παιδιά φιλοξενούνται στο νηπιοτροφείο αλλά πηγαίνουν και σε σχολεία κάτι που σημαίνει ότι μετά από ελέγχους ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν τμήματα ή και σχολικές μονάδες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα