Κορονοϊός: Κρίσιμο διήμερο στο μέτωπο της επιδημίας

Κορονοϊός: Κρίσιμο διήμερο στο μέτωπο της επιδημίας
Πολίτες στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του lockdown. Eurokinissi

Με άγχος αναμένουν οι υγειονομικές αρχές και η Κυβέρνηση τα σημερινά και αυριανά επιδημιολογικά, στοιχεία καθώς από αυτά εξαρτάται αν θα είναι εφικτό το άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Στα επίπεδα των 3000 αναμένονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα και αύριο, με τις υγειονομικές αρχές να προσπαθούν να αποσοβήσουν την αριθμητική απειλή μέσα από την πεποίθηση ότι αυτός ο αριθμός δεν θα πιέσει το σύστημα υγείας. Χθες ανακοινώθηκαν 1724 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο για κρούσματα Δευτέρας. Το ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 16/11 κοντά στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, ημέρα που σημειώθηκε επίσης και ρεκόρ θετικότητας 18,5%.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνει κάποιο κρούσμα είναι στα επίπεδα του 5,5-6%. Με δεδομένο ότι σήμερα και μέχρι το Σάββατο θα έχουμε πλέον των 50.000 ημερήσιων τεστ, η επιβεβαίωση νέων διαγνώσεων κορονοϊού στα 2500-3000 κρούσματα τη μέρα θεωρείται έως και βέβαιη.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική να προχωρήσει σε εισηγήσεις για κάποια σημαντικά ανοίγματα. Με βάση τα στατιστικά από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς επίσης ένα ποσοστό 5-10% θα χρειαστεί διασωλήνωση. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν έχουμε 2000-3000κρούσματα θα χρειαστούν κλίνη σε ΜΕΘ 40-60 άτομα την ημέρα στο πλέον θετικό σενάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται για μια ακόμη φορά να δηλώνει τη διάθεσή της για άνοιγμα. Μάλιστα -ίσως να είναι και σωστή η διαπίστωση- προσπαθεί να καλύψει τη δική της αδυναμία να διαχειριστεί σωστά την επιδημική κρίση μέσα από επικοινωνιακά κανάλια. Όμως το σίγουρο είναι πως η Επιτροπή Επιδημιολόγων δεν θα ρισκάρει την επιστημονική της αξιοπιστία.

Με 26.000 πλέον επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα δεν είναι λογικό να μιλάμε για κάποιο άνοιγμα που θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της κινητικότητας. Εδώ να αναφέρουμε ότι το άνοιγμα των τάξεων του λυκείου δεν θα επιβαρύνει σημαντικά διότι αφορά μια ηλικιακή ομάδα που ήδη κυκλοφορεί. Άρα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια εισήγηση σ’ αυτό το πεδίο. Όμως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο.

Ένα ακόμη δυσοίωνο στοιχείο είναι η σημαντική διασπορά του ιού. Γνωρίζουμε ότι Πανελλαδικά οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 84-85%. Μάλιστα στην Αττική έχουν φτάσει στο 100% και αναμένεται η λειτουργία νέων. Η Αττική δείχνει μια τάση αποκλιμάκωσης και άρα η πίεση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όμως για τις άλλες περιοχές η κατάσταση δείχνει δύσκολη και απρόβλεπτη.

Να αναφέρουμε δε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Κυριακή 28/3 σημειώθηκαν 480 νέες εισαγωγές και μόλις 190 εξιτήρια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα