Κορονοϊός: Νέες ελπίδες από χάπι που μειώνει θανάτους και νοσηλείες κατά 50%

Κορονοϊός: Νέες ελπίδες από χάπι που μειώνει θανάτους και νοσηλείες κατά 50%
SHUTTERSTOCK

Το αντιικό χάπι molnupiravir της Merck φαίνεται ότι θα μπει το επόμενο διάστημα στη μάχη κατά του κορονοϊού. Αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης θα καταθέσει τις προσεχείς μέρες η εταιρία στις ΗΠΑ.

Νέο "όπλο" κατά του κορονοϊού φαίνεται πως θα τεθεί το επόμενο διάστημα στη διάθεση της ιατρικής κοινότητας. Πρόκειται για το αντιικό χάπι molnupiravir, της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Merck, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. Κατά τις δοκιμές, το χάπι χορηγείτο δύο φορές την ημέρα σε ασθενείς που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με κορονοϊό.

Η Merck μάλιστα ανέφερε ότι θα υποβάλει αίτηση για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο στις ΗΠΑ τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ADVERTISING

Πρώτη από στόματος θεραπεία

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, το molnupiravir θα γίνει το πρώτο από του στόματος αντιικό φάρμακο για τον Covid-19.

Το χάπι, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά για τη θεραπεία της γρίπης, έχει σχεδιαστεί για να εισάγει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού, εμποδίζοντας τη διάδοσή του στο σώμα.

Μια ανάλυση 775 ασθενών στη μελέτη διαπίστωσε:

  • Το 7,3% αυτών που έλαβαν molnupiravir νοσηλεύτηκαν σε σύγκριση με το 14,1% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο
  • δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα molnupiravir, αλλά οκτώ ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο στη δοκιμή πέθαναν αργότερα από Covid

Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν σε δελτίο τύπου και δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα εμβόλια κορονοϊού, τα οποία στοχεύουν την ακίδα πρωτεΐνης στο εξωτερικό του ιού, η θεραπεία λειτουργεί στοχεύοντας ένα ένζυμο που χρησιμοποιεί ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του.

Η Merck δήλωσε ότι θα φροντίσει το χάπι να είναι εξίσου αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού καθώς εξελίσσεται στο μέλλον.

Η Daria Hazuda, αντιπρόεδρος της Merck για την ανακάλυψη μολυσματικών ασθενειών, δήλωσε στο BBC: "Μια αντιική θεραπεία για άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή που ανταποκρίνονται λιγότερο στην ανοσία από τα εμβόλια, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας".

Τα αποτελέσματα της δοκιμής υποδηλώνουν ότι η μολνουπιραβίρη πρέπει να λαμβάνεται νωρίς μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων για να έχει αποτέλεσμα. Μια προηγούμενη μελέτη σε ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρό Covid σταμάτησε μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα.

Παγκόσμια έγκριση

Η Merck είναι η πρώτη εταιρεία που ανέφερε τα αποτελέσματα της δοκιμής ενός χαπιού για τη θεραπεία του Covid, αλλά άλλες εταιρείες εργάζονται σε παρόμοιες θεραπείες. Η αντίπαλός της στις ΗΠΑ, Pfizer ξεκίνησε πρόσφατα το τελικό στάδιο των δοκιμών δύο διαφορετικών αντιιικών χαπιών, ενώ η ελβετική εταιρεία Roche εργάζεται σε παρόμοιο φάρμακο.

Η Merck έχει δηλώσει ότι αναμένει να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις molnupiravir έως το τέλος του 2021. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει δόσεις αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, εφόσον λάβει έγκριση από τον ρυθμιστικό φορέα, τον FDA.

Η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με άλλες χώρες και επίσης έχει συμφωνήσει για αδειοδότηση με ορισμένους κατασκευαστές γενόσημων προϊόντων για την παροχή θεραπείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φάρμακο κορονοϊού, Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network