Κορονοϊός: Οι "σκληροί δείκτες" δεν αφήνουν άμεσα περιθώρια αισιοδοξίας

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid SOOC

Με ρεκόρ νέων εισαγωγών και 670 διασωληνωμένους, η σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων δεν αποτελεί ακόμη στοιχείο αισιοδοξίας για την απομείωση της πορείας της επιδημίας.

Ρεκόρ νέων εισαγωγών ασθενών λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σημειώθηκε στις 11/1 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τη στιγμή που αυξήθηκαν επίσης δραματικά οι διασωληνωμένοι στους 670. Η εικόνα αυτή από τα νοσοκομεία, ακυρώνει την όποια συγκυριακή αισιοδοξία δημιουργεί η υποχώρηση των κρουσμάτων.

Χθες ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, έναν αριθμό νέων διαγνώσεων αρκετά χαμηλό σε σχέση με ότι αναμενόταν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, δεν θα πρέπει η καταγραφή αυτή να θεωρηθεί ως μία πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη χώρα. Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν ότι λογικά τα συνολικά κρούσματα των τελευταίων 48 ωρών, θα έπρεπε να αφορούν μόνο ένα 24ωρο από τη στιγμή που υπάρχει η παραδοχή για 25.000 κρούσματα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Αυξάνονται οι νοσηλείες

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ καθώς το τελευταίο 24ωρο έγιναν 654 εισαγωγές, καταγράφοντας αύξηση κατά 31,59% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, που έγιναν 497. Υπενθυμίζεται πως χθες ανακοινώθηκαν 24.246 νέα κρούσματα κορονοϊού, 77 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι.

Επίσης οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.988 για το παραπάνω διάστημα, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.467. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Σημειώνεται πως ξεκίνησε από χθες, όπως προβλεπόταν και από το σχετικό ΦΕΚ, η επίδοση των φύλλων πορείας στους ιδιώτες γιατρούς της Βόρειας Ελλάδας, με ειδικότητα, πνευμονολογία, παθολογία και γενική ιατρική, που επιτάσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η παράδοση των φύλλων πορείας εξελίσσεται κανονικά και από αύριο οι γιατροί θα παρουσιαστούν για να εργαστούν στα νοσοκομεία.

Για την συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια στην οποία υπάγονται 16 νοσοκομεία της Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ο αριθμός των γιατρών που καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία είναι περισσότεροι από 90.

Η Επίπτωση των σχολείων

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν το άνοιγμα των σχολείων, το σύνολο των ασθενών με κορονοϊό ηλικίας 4-18 ετών ήταν 43.386, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 12%.

Αντίστοιχα μία εβδομάδα πριν ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι , το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 31.512, αποτελώντας το 16% του συνόλου των κρουσμάτων.

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται να δικαιολογείται το αφήγημα της Κυβέρνησης ότι νοσούν πολύ περισσότερα παιδιά εκτός σχολείου. Όμως εδώ υπάρχει μια αστοχία και πάλι.

Το ποσοστό των παιδιών που νοσεί με ανοιχτά τα σχολεία είναι της τάξης του 25%. Άρα μένει να δούμε τα νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα χθες στο σύνολο των νέων κρουσμάτων, το 24% ήταν κρούσματα σε παιδιά. Να αναφέρουμε ακόμη ότι το 1 στα 4 νέα κρούσματα που καταγράφει ο ΕΟΔΥ το πρώτο τριήμερο από το άνοιγμα των σχολείω αφορά διαγνώσεις σε παιδιά κάτω των 17 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Covid-19, Νοσοκομεία
SHARE:

24Media Network