Κορονοϊός: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών

Κορονοϊός: Ποια στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών
AP

Η σημαντική αύξηση των νοσηλειών λόγω ανόδου των εισαγωγών για covid, προοιωνίζεται νέες πιέσεις στις ΜΕΘ και στο ΕΣΥ συνολικά.

Η διασπορά των μεταλλαγμένων κορονοϊών αρχίζει να δείχνει τις απειλητικές της διαθέσεις στη χώρα μας, καθώς το επταήμερο που προηγήθηκε φάνηκε ξεκάθαρα η αλλαγή στο “ισοζύγιο” εισαγωγών – εξιτηρίων στα νοσοκομεία, λόγω covid-19. Η κατάσταση έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές, ειδικά στην περιοχή της Αττικής όπου ο κορονοϊός λόγω του πληθυσμού της και των πυκνοκατοικημένων σημείων της βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξάπλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1548 άτομα συνολικά σε κλίνες covid-19, με τους 1143 σε απλές κλίνες, ήτοι 100 περισσότεροι έναντι της Παρασκευής. Επίσης χθες καταγράφηκαν 119 νέες εισαγωγές και μόνο 44 εξιτήρια ασθενών με κορονοϊό. Οι περισσότερες εισαγωγές έναντι των εξιτηρίων παρατηρείται σταθερά τις τελευταίες 7 ημέρες. Βέβαια το θετικό είναι ότι υπάρχει αποκλιμάκωση στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ που υπολογίζονται στις περίπου 272.

Σημειώνεται δε ότι από το σύνολο των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, οι 534 είναι στην Αττική δηλαδή περίπου το 47%. Επίσης 141 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Αττική, πάνω δηλαδή από τους μισούς σε όλη την Επικράτεια.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές και για το λόγω αυτό σήμερα το πρωί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά ζητήματα ώστε να γίνει μια καταγραφή της ετοιμότητας του ΕΣΥ. Για την ώρα με μόνο το 22,1% των συνολικών κλινών για Covid-19 και το 41,08% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένο, η κατάσταση φαίνεται διαχειρίσιμη. Όμως όταν εισήλθαμε τον Οκτώβριο στο δεύτερο κύμα, τα ποσά αυτά ήταν πολύ πιο χαμηλά και πάλι το ΕΣΥ έφτασε στο χείλος της κατάρρευσης.

Η χώρα δεν έχει ακόμη ξεφύγει από το δεύτερο κύμα, καθώς αυτό για να συμβεί θα έπρεπε τα νέα κρούσματα στην Αττική να είναι κάτω από 100 και επίσης να σημειώνουν καθημερινά υποχώρηση. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και λόγω και των καιρικών συνθηκών αλλά και των μεταλλάξεων η πορεία αντιστρέφεται.

Ειδικά στην Αττική εκτιμάται πως ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι πάνω από 1, κάτι που ανησυχεί επίσης, την ώρα που έχει επιτευχθεί ελάχιστη ανοσία στον πληθυσμό και η οποία μάλιστα μπορεί αν θεωρεί και μη ικανή να ανταποκριθεί στο στέλεχος της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά ημέρα το τελευταίο 7ημερο έχει φτάσει στα 724 σε όλη την Ελλάδα, έναντι 490 πριν μία εβδομάδα, δηλαδή μιλάμε για ραγδαία άνοδο 48%. Η Εβδομάδα που διανύουμε θα δείξει επίσης την επίπτωση στην επιδημία από το άνοιγμα της αγοράς αλλά θα υπάρξουν και περισσότερα στοιχεία από τα στοιχεία για τα σχολεία αλλά και την εισβολή των μεταλλάξεων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα