Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων και χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών δοκιμάζουν τις αντοχές του ΕΣΥ
Κόσμος εν μέσω πανδημίας στην Αθήνα eurokinissi

Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού προμηνύουν ένα δύσκολο Φθινόπωρο. Στο 70% η κάλυψη των ΜΕΘ covid.

Στη θέση 18 μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ βρίσκεται η χώρας μας όσον αφορά τους εμβολιασμένους πολίτες απέχοντας σημαντικά από τα επίπεδα χωρών με ανάλογο προφίλ όπως είναι η Πορτογαλία. Κι αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα παρουσιάζει ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, της τάξης των 3300 ημερησίως και έχει καλυμμένες τις ΜΕΘ covid κατά 70%. Με βάση τα παραπάνω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους ανεμβολίαστους πολίτες φαίνεται να μην είναι αδικαιολόγητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ourworldindata.org, η Ελλάδα φαίνεται στο σύνολο του πληθυσμού να καταγράφει ποσοστό 54% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών και 57% με τουλάχιστον μία δόση. Βέβαια αν γίνει αναγωγή σε πληθυσμό που μπορεί να εμβολιαστεί δηλαδή άνω των 12 ετών, το ποσοστό ξεπερνά το 60%, όμως και πάλι αυτό είναι χαμηλό. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία έχει ανεβάσει φοβερές ταχύτητες με το 81% των πολιτών της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση και το 67,5% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ πρωταθλήτρια είναι η Μάλτα με πλήρως εμβολιασμένο το 80% των κατοίκων της.

Αν δει κανείς τα στοιχεία, η συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει περισσότερο με τις κοινωνίες της Ανατολικής Ευρώπης παρά με την Κεντρική και Δυτική. Δεν είναι τυχαίο πως στις τελευταίες 9 θέσεις από πλευράς εμβολιαστικής κάλυψη βρίσκονται οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβακία, Λιθουανία, Σλοβενία, Πολωνία, Εσθονία και Τσεχία.

Η πορεία της Πανδημίας

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 4608 νέες μολύνσεις. Βέβαια σε αυτό συνέβαλε η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ που αποτελεί και νέο ρεκόρ, όμως ανάλογος αριθμός είχε σημειωθεί και πριν από μερικές ημέρες χωρίς αντίστοιχες διαγνώσεις. Η δε θετικότητα στο 3,8% αποτελεί δυσοίωνο στοιχείο όταν μάλιστα αφορά ένα τόσο μεγάλο αριθμό ελέγχων.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι πλέον ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών για τα νέα κρούσματα έχει σκαρφαλώσει στα 3245 και αποτελεί ρεκόρ από τη αρχή της επιδημίας. Η δε αύξηση των διασωληνωμένων επίσης προκαλεί ανησυχία καθώς πολύ σύντομα θα ξεπεράσουν τους 350 κι αυτό σε μια περίοδο που ο καιρός είναι ακόμη πολύ ζεστός.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ τα όσα τόνισε χθες η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κυρία Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια “ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι γνωστό ότι η πανδημία του κορονοϊού ενεργοποίησε σε παγκόσμια κλίμακα όλες τις ειδικότητες της ιατρικής. Δεν είναι, όμως, υπερβολή να τονιστεί ότι ο όρος Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σηματοδότησε την πανδημία και ταυτίστηκε με αυτήν. Έγινε ευρύτερα γνωστό ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σώζουν ζωές ασθενών που δεν έχουν καταφέρει με άλλο τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα και να επιβιώσουν. Αλλά όπως σε όλες οι επιδημίες, έτσι και σε αυτήν, η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα της αντιμετώπισης του προβλήματος. Χωρίς την πρόληψη δεν θα μπορέσουμε να θεραπεύσουμε όλους τους ασθενείς που θα προσβληθούν”.

Το μήνυμα είναι σαφές. Οι ΜΕΘ όσες και αν μπορέσουμε να διαθέσουμε δεν θα είναι δυνατό να θεραπεύσουν όσους νοσήσουν. Και επίσης η κα Κοτανίδου τόνισε και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό:

“Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο έχουμε πάνω από 18.000.000 συνανθρώπους μας, οι οποίοι πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και πολύ επιβαρυντικό για την υγεία τους σύστημα το post covid syndrome. Και αυτοί οι άνθρωποι επίσης χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία τα οποία πιέζονται από τους ασθενείς που έχουν κολλήσει με Covid”.

Όσο λοιπόν νοσούν περισσότεροι τόσο πιο έντονα θα δοκιμάζονται οι αντοχές του ΕΣΥ και δη από τα ανεμβολίαστα άτομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα