Κορονοϊός: Συναγερμός από τα σταθερά 6000 κρούσματα – Σε κρίσιμο σημείο το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Συναγερμός από τα σταθερά 6000 κρούσματα – Σε κρίσιμο σημείο το ΕΣΥ
Shutterstock

Σχεδόν οι μισές κλίνες covid είναι κατειλημμένες στα νοσοκομεία, όπως και το 84% των ΜΕΘ. Την εικόνα της αρχής του τρίτου κύματος αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Σε πάνω από 4600 εκτινάχθηκε χθες ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδο εβδομάδας, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα λόγω των πάω από 6000 νέων κρουσμάτων που σημειώθηκαν για δεύτερη μέρα χθες. Την ίδια ώρα τα στοιχεία θανάτων και διασωληνώσεων, δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα επίπεδα του Μαρτίου όταν βιώναμε τις αρχές του τρίτου κύματος με το 84% κλινών ΜΕΘ covid να είναι κατειλημμένες.

Η Κυβέρνηση έως και εθελοτυφλεί ότι κινούμαστε σε δύσκολα μονοπάτια και δεν παραδέχεται ότι το άνοιγμα υπέρ των εμβολιασμένων πολιτών επέφερε νέες δραματικές συνθήκες. Τώρα με τα νέα μέτρα επιδιώκει να εφαρμόσει εκείνα που είχαν ήδη αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διατηρήθηκε σε πάνω από τις 6100. Η εικόνα αυτή δείχνει τη δυναμική της επιδημίας χωρίς ακόμη να έχει αποτυπωθεί η επίπτωση της κοινωνικής δραστηριότητας την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου στην πανδημία. Σημειώνεται δε ότι πλέον το ποσοστό θετικότητας φτάνει το 2% ενώ ο δείκτης αναπαραγωγής Rt, διαμορφώθηκε στο 1,15 δηλαδή διατηρείται πάνω από το 1 που είναι το κρίσιμο μέγεθος.

Με βάση τα επίσημα διαγράμματα, η χώρα με μέσο όρο ημερήσιων διασωληνώσεων στους 414 και θανάτων στους 48, με ανοδική τάση, βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν με ενεργό lockdown στα μέσα Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε ραγδαία αύξηση με την κορύφωση του τότε επιδημικού κύματος να ολοκληρώνεται το τέλος Απριλίου.

Να σημειώσουμε δε ότι τότε δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πολύ πιο μολυσματική αλλά τότε δε λειτουργούσε η εστίαση και υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί μετακινήσεων.

Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση στα νοσοκομεία με τις νέες νοσηλείες λόγω covid να έχουν αυξηθεί στις 300 την ημέρα. Μάλιστα την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη οι νέες νοσηλείες δείχνουν αύξηση κατά 22% προσεγγίζοντας τις 2000.

Ειδικότερα στην επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγο αναφέρεται ότι, την εβδομάδα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.62.

Αντίστοιχα πριν μία εβδομάδα αναφερόταν ότι το διάστημα 18-24/10 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.586, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.109. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.43. Βλέπουμε λοιπόν μεγάλη αύξηση νέων νοσηλειών χωρίς σημαντική αύξηση εξιτηρίων με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να επιβαρύνεται.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι πάνω από 3500 μπήκαν στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού αλλά ο ένας στους τρεις ασθενείς παρέμεινε. Πιθανότατα σημαντικός αριθμός να χρειάστηκε ΜΕΘ ή/και διασωλήνωση.

Η κατάσταση είναι δραματική αν σκεφτεί κανείς ότι το 84% των ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 48% των απλών κλινών για covid. Και το σκηνικό αυτο διαμορφώνεται πριν δούμε ακόμη την επίπτωση της κοινωνικής δραστηριότητας την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου στην πανδημία.

Η κατάσταση χειροτερεύει και μάλιστα στην έκθεση του ΕΟΔΥ σημειώνεται ότι χθες 2/11 οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 343 (ημερήσια μεταβολή +6.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς. Η πορεία αυτή θα φέρει άμεσα ασφυξία στο ΕΣΥ καθώς σε μερικές μέρες αναμένεται και οι διασωληνώσεις να αυξηθούν προς τις 450-500.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα