Κορονοϊός: Στο σημείο μηδέν ΜΕΘ πλησιάζει η Αττική

Κορονοϊός: Στο σημείο μηδέν ΜΕΘ πλησιάζει η Αττική
AP

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις αντοχές του ΕΣΥ, στη μάχη με τον κορονοϊο. Ανοίγουν 40 νέες κλίνες ΜΕΘ covid με τη μεταφορά ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Στο 80% η κάλυψη και των απλών δημόσιων κλινών.

Δυσχεραίνει ώρα με την ώρα η κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην περιφέρεια Αττικής, καθώς πλέον οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για covid εκτιμάται ότι είναι περίπου 26 σε σύνολο 296, όταν οι εισαγωγές αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, αυτή την ώρα υπολογίζεται ότι το 92% των κλινών ΜΕΘ covid έχει καλυφθεί και η λύση είναι το άνοιγμα νέων.

Σε πρώτη φάση λοιπόν 40 ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ εκτός κορονοϊού πρόκειται να μεταφερθούν σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, ώστε να δημιουργηθούν τα κρεβάτια που χρειάζονται στο ΕΣΥ. Οι κλίνες αναμένεται να αναπτυχθούν σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Το ανησυχητικό είναι ότι και οι απλές κλίνες που αφορούν σε περιστατικά κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία είναι κατά περίπου 80% κατειλημμένα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν και οι νοσηλείες στις εντατικές.

Παράλληλα λόγω αυτή της εξέλιξης, τα νοσοκομεία της Αττικής δεν θα δέχονται νέα περιστατικά κορονοϊού, πέρα από τα πολύ σοβαρά από κοντινούς νομούς, όπως πχ τη Χαλκίδα ή την Κόρινθο.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι το προηγούμενο τριήμερο έγιναν πάνω από 550 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού. Δυστυχώς ο αριθμός των νέων εισαγωγών ανά ημέρα συνεχίζει να αυξάνεται κάτι που ανησυχεί έντονα. Η δε νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι πολυήμερη -κατά μέσο όρο 21 μέρες- και γι’ αυτό κι αν ακόμη τα κρούσματα αρχίσουν να μειώνονται, η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων θα ακολουθήσει μετά από 3 εβδομάδες.

Προβλέπεται λοιπόν ένα ιδιαίτερα δύσκολος Μάρτιος, την ώρα που επίσης και η πορεία της επιδημίας μόνο σταθεροποίηση δεν εμφανίζει. Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην Αττική πλησιάζουν τις 7500 και ο ιός εμφανίζει σημαντική διασπορά σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η ανησυχία για το ΕΣΥ έχει εκφραστεί ήδη εδώ και μερικές μέρες καθώς στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid, την περίοδο 18-24 Φεβρουαρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων, είχε παρουσιάσει αύξηση για τρίτη συνεχόμενη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 58% (από 53% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 90% και 43% αντίστοιχα (από 82% και 40% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα