Κορονοϊός: Το νέο lockdown στη μάχη κατά και του μεταλλαγμένου στελέχους

Κορονοϊός: Το νέο lockdown στη μάχη κατά και του μεταλλαγμένου στελέχους
Στη μάχη κατά της εξάπλωσης και του μεταλλαγμένου ιού τα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας. Eurokinissi

Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών η νέα μετάλλαξη του ιού που εισήλθε στη χώρα, προκειμένου να μην ξεκινήσει και πάλι ένας νέο κύκλος πίεσης στο ΕΣΥ.

Με στόχο ο μεταλλαγμένος κορονοϊός που έχει εξαπλωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, να μην εξαπλωθεί στην κοινότητα, φαίνεται η Κυβέρνηση να αποφάσισε και το νέο αυστηρό lockdown, ενόψει του ανοίγματος σε μια εβδομάδα από σήμερα των σχολείων. Ο εντοπισμός του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-Cov-2 δεν αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα, όμως το ζητούμενο είναι να μην εξελιχθεί σε “πρωταγωνιστή” ιό, καθώς η αυξημένη κατά 70% μεταδοτικότητά του, αναμένεται να προκαλέσει νέες πιέσεις στο ΕΣΥ.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιβεβαιώθηκε η μετάλλαξη σε 4 κρούσματα κορονοϊού -σύμφωνα με πληροφορίες σε Έλληνες προεχόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο εντοπισμός τους έγινε σε αεροδρόμιο κατά το έλεγχο με rapid test, την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η διαπίστωση ότι φέρουν το νέο στέλεχος μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ βρίσκονταν ήδη σε καραντίνα.

Το θετικό είναι πως όλοι όσοι έρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν κάνει έτσι κι αλλιώς τεστ ενώ επανελέγχονται και κατά την είσοδό τους. Με το τρόπο αυτό και σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που υπάρχουν, εκτιμάται ότι η μετάδοση του ιού αναμένεται να ανακοπεί.

Την ίδια ώρα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν ότι ο ιός ναι μεν μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από Covid-19. Όπως μάλιστα επεσήμανε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα, οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη σοβαρότητα της νόσου (όπως μετράται από τη διάρκεια της νοσηλείας και τη θνησιμότητα περιπτώσεων 28 ημερών) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν και οι επιστημονικές εκτιμήσεις ότι και τα εμβόλια τα οποία διαθέτουμε μπορούν να προφυλάξουν από το νέο στέλεχος. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η διαδικασία διάγνωσης κορονοϊού με μοριακά τεστ τα οποία διαθέτουμε έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και του νέους στελέχους.

Γενικότερα δεν υπάρχει έντονη ανησυχία, όμως η αύξηση της μεταδοτικότητας μπορεί να αυξήσει τα κρούσματα και αυτά με τη σειρά τους τις νοσηλείες, οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% σε σχέση με την κορύφωση του Νοεμβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2 και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.

Να επαναλάβουμε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το νέο κορονοϊό την προηγούμενη εβδομάδα, ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε σημείωσε ότι: “Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από το προηγούμενο τύπο του ιού δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από το νέο τύπο ιού”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα