Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταλλαγμένο στέλεχος

Κορονοϊός: Συναγερμός στην Αθήνα για το μεταλλαγμένο στέλεχος
Κορονοϊός AP

Συναγερμός για το νέο στέλεχος το στέλεχος VOC 202012/01 που εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες. Εντοπίστηκε και στην Κύπρο.

Τέσσερα κρουσματα θετικά στην COVID-19 με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταξιδιώτες από την Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7, οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Το στέλεχος “VOC 202012/01” έχει εμφανιστεί σε αρκετές χώρες, κυρίως λόγω των ταξιδιών που έγιναν στο διάστημα των γιορτών και αυτό προκάλεσε ακόμα περισσότερη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Πρόσφατα είχε αναφερθεί στο νέο στέλεχος ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, κάνοντας ειδική ανάλυση για την αυξημένη επικινδυνότητα μετάδοσης του κορονοϊού μέσω τη μετάλλαξης που εντοπίστηκε κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως ανέφερε “Έρχονται αναλύσεις που ενισχύουν ότι δεν είναι πιο παθογόνο αυτό το νέο στέλεχος και ότι δεν αυξάνονται οι πιθανότητες για επαναμόλυνση, δηλαδή αν έχουμε μολυνθεί στο παρελθόν από το προηγούμενο τύπο του ιό δεν έχουμε αυξημένες πιθανότητες να μολυνθούμε από το νέο τύπο ιού”.

Σημείωσε ακόμη ότι το θέμα που παραμένει ακόμα σημαντικό, είναι να δούμε κατά πόσο έχει αυξηθεί η μολυσματικότητα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει – εάν και εφόσον αποδειχθεί αυτό – να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού στον πληθυσμό.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, το νέο στέλεχος με την κωδική ονομασία “SARS-CoV-2 VUI 202012/01” φαίνεται να έχει αύξηση του R0 τουλάχιστον 0,4 και αυξημένη μεταδοτικότητα κατά 70%. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο να σχετίζεται το νέο στέλεχος με σοβαρότερη μορφή της νόσου.

Οι δε εταιρείες που κατασκευάζουν τα νέα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, έχουν ανακοινώσει πως τα εμβόλιά τους θα είναι αποτελεσματικά και απέναντι στη νέα μετάλλαξη, η οποία παραμένει υπό μελέτη από την επιστημονική κοινότητα.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 επάγουν ανοσολογική απόκριση έναντι του συνόλου της πρωτεΐνης S, και επομένως μεμονωμένες μεταλλαγές σε αντιγονικούς επιτόπους δεν αναμένεται να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα, όπως σημειώνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Ωστόσο, εάν συσσωρευτούν μελλοντικά μεταλλάξεις που να επιτρέπουν στον SARS-CoV-2 να διαλάθει της ανοσολογικής απόκρισης που έχει προκληθεί από το εμβόλιο, είναι πιθανό να καταστεί απαραίτητη η προσαρμογή των εμβολίων ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη, αντίστοιχα με το εμβόλιο της γρίπης.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συστήνει οι δημόσιες αρχές υγείας να απομονώνουν και να αναλύουν γενετικά τον ιό SARS-CoV-2 και εφόσον διαπιστώσουν την ύπαρξη ενός νέου στελέχους να ενημερώνουν τις ευρωπαϊκές αρχές. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις επαναλοίμωξης COVID-19 για πιθανή ανίχνευση νέων στελεχών, καθώς επίσης και περιστατικά λοιμώξεων σε εμβολιασμένους.

Θυμίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (3/1) ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 390 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140099, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5463 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41926 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στα 421 ανέρχονται τα άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 282 (67.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στους 897 έφτασαν οι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4957 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2938 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 4366 μοριακοί έλεγχοι και 5780 rapid test. Το ποσοστό θετικότητας εκτιμάται στο 3,84%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Σε άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό, εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του κορωνοϊού VOC 202012/01 και στην Κύπρο, όπως ανακοίνωσε άλλωστε το κυπριακό υπουργείο Υγείας.

Από τα 19 δείγματα της περιόδου 6-20 Δεκεμβρίου 2020 που εξετάστηκαν, στα 12 εξ αυτών εντοπίστηκε το στέλεχος VOC 202012/01.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε, μέσω του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε εξειδικευμένο έλεγχο δειγμάτων από άτομα που αφίχθησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και είχαν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Οι κυπριακές αρχές επαναλαμβάνουν ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα