Κορονοϊός: Χωρίς τέλος ο “Γολγοθάς” του ΕΣΥ

Κορονοϊός: Χωρίς τέλος ο “Γολγοθάς” του ΕΣΥ
ΜΕΘ με ασθενή με κορονοϊό ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / EUROKINISSI

Σε κρίσιμη κατάσταση πλέον το ΕΣΥ καθώς στα νοσοκομεία βρίσκονται περίπου 4050 άτομα με σοβαρή νόσηση λόγω covid. Ακόμη και με επίταξη γιατρών δεν φαίνεται άμεσα διαχειρίσιμο το πρόβλημα.

Στις 470 έφτασαν χθες οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊό, εξαντλώντας σταδιακά τις αντοχές του ΕΣΥ. Συνολικά πλέον, νοσηλεύονται περί τα 4.050 άτομα εκ των οποίων 520 είναι σε ΜΕΘ και 550 είναι διασωληνωμένα. Δηλαδή οι 6 στις 10 απλές κλίνες και οι 9 στις 10 ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες.

Η σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδα άνω των 6500, δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και οι αντοχές του ΕΣΥ θα δοκιμαστούν. Η συνδρομή περίπου 100 ιδιωτών γιατρών – είτε εθελοντικά είτε μέσω επίταξης- δεν φαίνεται να αποτελεί πανάκεια καθώς η πίεση αυξάνεται σταδιακά.

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αυτό επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, όμως επί της ουσίας το αποτύπωμα των υψηλών αυτών αριθμών αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Η αύξηση των εμβολιασμών δεν μπορεί να ανακόψει άμεσα την πορεία της επιδημίας και απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων που ήδη υπάρχουν.

Εκτιμήσεις Σαρηγιάννη

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Μιλώντας χθες στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, τόνισε πως “βρισκόμαστε σε φάση μείωσης της αυξητικής ταχύτητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων κορονοϊού”.

Ο καθηγητής προέβλεψε μία πρόσκαιρη επιβράδυνση του κύματος για λίγες ημέρες και μια εκ νέου επιτάχυνση στη συνέχεια, τονίζοντας πως η κορύφωση του κύματος αναμένεται στις 3-4 Δεκεμβρίου, με περίπου 7.300 κρούσματα ημερησίως. Το γεγονός αυτό βέβαια μεταφράζεται και σε αύξηση νεκρών και διασωληνώσεων κατά περίπου 90 και 700 αντίστοιχα.

Ερωτηθείς σχετικά με την επάρκεια των μέτρων προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος, είπε πως για να γίνει γρήγορα, χρειάζονται πολύ δραστικά μέτρα. “Αν επιλέξεις έναν πιο ήπιο τρόπο, που θα αφήνει την κοινωνία και την οικονομία να λειτουργεί με κανονικότητα, αυτό θα κοστίζει δυστυχώς ανθρώπινες ζωές. Και βλέπουμε την αύξηση των θανάτων αυτήν την στιγμή”, προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης.

Συνεδρίαση Ειδικών

Χθες συνεδρίασε εκτάκτως η ολομέλεια των εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία, ενώ είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων οπού διαπιστώθηκε ότι η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζει σταθερότητα στον απόηχο των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες δε συζητήθηκε κανένα μέτρο, καθώς έτσι κι αλλιώς η κυβερνητική επιταγή παραμένει να μείνει η κατάσταση ως έχει.

Μια κάπως διαφορετική προσέγγιση εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αν και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η λήψη κι άλλων μέτρων. Ειδικότερα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη διενέργεια rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ.

«Παρακολουθούμε τα κρούσματα καθημερινά. Η σύσταση είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές. Το αν θα προχωρήσουμε σε περισσότερα μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι στο τραπέζι περισσότερα μέτρα», επισήμανε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα