Μαγιορκίνης: “Καλπάζει ο κορονοϊός στις νεαρές ηλικίες” – Τι είπε για την ομάδα αίματος 0

Μαγιορκίνης: “Καλπάζει ο κορονοϊός στις νεαρές ηλικίες” – Τι είπε για την ομάδα αίματος 0
Ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Eurokinissi

Η πορεία της επιδημίας κορονοϊού τις τελευταίες 7 ημέρες καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα των 18-39 σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η επιδημία κορονοϊού στην Ελλάδα στα πλαίσια του δεύτερου κύματος δείχνει σαφή σημεία περαιτέρω σταθερής εξάπλωσης με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να κινείται ανοδικά και να διαμορφώνεται πλέον σταθερά σε πάνω από 400.

Μάλιστα η ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών είναι εκείνη η οποία αυτή τη στιγμή έχει αναδειχθεί στην μεγαλύτερη από πλευράς επιβεβαίωσης νέων κρουσμάτων, ανέφερε επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας στη χώρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δε, ο κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει πλέον αυξηθεί στους 7-8 ανά ημέρα, ενώ το κρίσιμο σημείο για το ΕΣΥ, δηλαδή ο αριθμός των ατόμων οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δηλαδή πάνω από 80.


“Η δυναμική αύξηση που βλέπουμε παντού τις τελευταίες 7 ημέρες έχει σαφή ηλικιακά και γεωγραφικά στοιχεία. Καταρχήν η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα των 18-39 σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή αυτή ομάδα φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες , στη συμμετοχή της στην επιδημία, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες” ανέφερε .

Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική έχει τους τελευταίους 2 μήνες η ομάδα των 40-64 με ποσοστό 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Παρ΄όλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνει το ποσοστό της συμμετοχής της υπέρ της η ηλικιακή ομάδα 18-39.

Επίσης η ηλικιακή ομάδα 1-18 παραμένει σε ποσοστό 40-50%, χαμηλότερο από το αναμενόμενο και η ηλικιακή ομάδα των 65+ βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής, οι οποίες και αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.

Συγκεκριμένα ανέφερε 5 περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

«Ενδεικτικά το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε περιφέρειες του σχετικά πιο βόρειου τμήματος της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Καστοριά».

Τέλος ανέφερε ότι μία μικρή προστασία από τον κορονοϊό έως 10% τυγχάνουν όσοι έχουν ομάδα αίματος 0. «Όποτε όσοι έχουν ομάδα αίματος, μην θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο» κατέληξε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα