Οργή γιατρών για Γεραπετρίτη και Πέτσα – 175 εκτός, λόγω λάθους στην υπουργική απόφαση

Οργή γιατρών για Γεραπετρίτη και Πέτσα – 175 εκτός, λόγω λάθους στην υπουργική απόφαση
Γιατροί του ΕΣΥ Eurokinissi

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι 175 ιδιώτες γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ωστόσο ένα σημείο στίξης εμποδίζει την σύμβασή τους.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στον ιατρικό χώρο μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ.

Ο αναπληρωτής καθηγητής  Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της μονάδας Covid-19 στον Ευαγγελισμό, κ. Γιάννης Καλομενίδης, μιλώντας στο ράδιο 98.4 , χαρακτήρισε “προσβλητική” τη δήλωση Γεραπετρίτη.

“Ο κόσμος να καταλάβει πως όσοι βγαίνουν από τις ΜΕΘ ζωντανοί, με κάθε άλλο τρόπο θα είχαν πεθάνει”.  “Η δήλωση Γεραπετρίτη είναι προσβλητική για όσους δουλεύουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μιλάμε για ανθρώπους που διαρκώς δουλεύουν προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους αδιάκοπα. Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν τα πάντα για να δώσουν καλές εκβάσεις στις ΜΕΘ. Η δική μας μονάδα στον Ευαγγελισμό είχε 32% θνητότητα, πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι ΜΕΘ είναι το τελικό όπλο, η μάχη η μεγάλη είναι στις κλινικές covid και στην κοινότητα”.

Τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση

Όπως είπε, “καλό είναι η Επιτροπή των Επιστημόνων να μην αποδεχθεί την λογική του “ακορντεόν” στα lockdown, δεν μπορεί ούτε το σύστημα υγείας να συνεχίσει έτσι, ούτε η κοινωνία. Έστω και τώρα χρειάζεται στρατηγική και γρήγορη ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. , τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση και μείωση της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων”.

Δεν υπάρχει πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων

“Είναι χαρακτηριστικό”, είπε ο κ. Καλομενίδης, “πως η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων, υπάρχει άγνοια δηλαδή, πλην ελαχίστων στην Επιτροπή, για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια, που με κλασικές επιστημονικές μεθόδους να έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, ακόμη και όσοι δημοσιολογούν για το πότε η άρση ή ένα νέο lockdown, το πράττουν στη κυριολεξία στον αέρα για λίγα λεπτά δημοσιότητας”.

Ο Ι. Καλομενίδης, αποκάλεσε “αχαρακτήριστη” την αιτιολογία ιδιωτών κλινικαρχών για την απροθυμία τους να μπουν στη μάχη με τον Covid-19.

Το ότι δεν έχουν μετά από τόσους  μήνες εικόνα και εκπαίδευση για την διαχείριση της υπόθεσης στις κλινικές τους, είναι, είπε, “σαν να λένε στη κοινωνία ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτό που έχει προκαλέσει σοκ σε χιλιάδες πολίτες. Πρέπει να μπουν σήμερα  στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές  κι όχι με συνεργασία αλλά με απόλυτο δημόσιο έλεγχο, ενώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει, όταν μιλάμε για πόλεμο με τον ιό και τη νόσο του να υπάρξει πανστρατιά, στη κυριολεξία επιστράτευση”.

Ο κ. Καλομενίδης μίλησε ακόμη για το ποια είναι η εικόνα στις κλινικές Covid-19  μετά από 9 μήνες εμπειρίας, την εξέλιξη των φαρμακευτικών αγωγών σε αυτές, αλλά και τι πρέπει να ξέρει ένας ασθενής με ήπια και μεσαία συμπτώματα της νόσου που μένει στο σπίτι του σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι “είναι θετικό μεν ότι άνοιξε ο δρόμος για εμβόλια, αλλά όπως εκτίμησε η καθοριστική τους συμβολή θα φανεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά.”

Αντιδράσεις και για Πέτσα

Οργισμένος είναι άλλωστε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα η οποία αναφέρει ότι μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να ριχτούν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίτσας Νικόλαος, μιλώντας στο GRTimes.gr, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι 175 ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Ο κ. Νίτσας αναφέρει ότι τον καλύπτουν απόλυτα οι δηλώσεις του κ. Εξαδάκτυλου. Τονίζει, όπως είχε αναφέρει και ο κ. Εξαδάκτυλος, ότι 175 εν ενεργεία γιατροί, οι οποίοι είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, είτε διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία στη συνέχεια απεστάλη στις Περιφέρειες.

Ωστόσο, ένα… κόμμα ήταν αρκετό στην υπουργική απόφαση για να φέρει τα πάνω κάτω.

“Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς βαρκούλες αρμενίζουν! 175 γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την στείλαμε στις περιφέρειες. Ένα γραμματικό λάθος ωστόσο, στην πρόταση της υπουργικής απόφασης, ένα κόμμα, εμποδίζει την σύμβαση γιατρών από όλες τις ειδικότητες. Έγινε λάθος. Αυτό απέχει μακράν από το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον! Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αυτά που είπε! Να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Πέτσα να σας απαντήσει!”, αναφέρει ο κ. Νίτσας στο GRTimes.gr, ενώ συμπληρώνει:

“Αυτή τη στιγμή όλοι οι γιατροί είναι χρήσιμοι! Όχι μόνο οι εντατικολόγοι και οι αναισθησιολόγοι”.

“Διώξαμε τους αναισθησιολόγους μας στο εξωτερικό”

Ερωτηθείς για το κατά πόσο γιατροί από άλλες ειδικότητες μπορούν να είναι χρήσιμοι στις εντατικές, αφού στερούνται εκπαίδευσης και ειδίκευσης, ο κ. Νίτσας ξεσπά:

“Λοιπόν, ήρθε η ώρα να πούμε μερικές αλήθειες! Τους αναισθησιολόγους και τους εντατικολόγους μας τους διώξαμε! Τους στείλαμε στο εξωτερικό! Δεν κάναμε τίποτα να τους κρατήσουμε. Τώρα πού να τους βρούμε; Αυτό που λέτε είναι το ιδανικό. Μακάρι να είχαμε 100 εντατικολόγους! Σε έναν πόλεμο, αν δεν έχουμε χειριστή πολυβόλου, πρέπει να πάει κάποιος άλλος!”, τονίζει ο κ. Νίτσας.

Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι γιατροί, πρώτα είναι γενικοί γιατροί. Φυσικά, όπως αναφέρει, δε μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί με την ίδια πιστότητα σε συγκεκριμένα πόστα, ωστόσο μπορεί να είναι υπό τον έλεγχο ενός εξειδικευμένου γιατρού, ενώ σίγουρα ο κάθε γιατρός μπορεί να φανεί χρήσιμος, απ’ το να πάρει μία πίεση μέχρι να βρίσκεται κοντά στον ασθενή.

“Είναι μαξιμαλιστικό σε καταστάσεις που ζούμε σήμερα, να λέμε πράγματα μόνο για να τα πούμε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε ειδικευμένο προσωπικό, κινούμαστε με αυτά που έχουμε!”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα