Παύση εμβολιασμών με AstraZeneca στους κάτω των 60 – Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση

Παύση εμβολιασμών με AstraZeneca στους κάτω των 60 – Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση
Ανατροπή με το εμβόλιο της AstraZeneca Shutterstock

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να μην προτιμάται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

Συνεχίζεται το …θρίλερ με το εμβόλιο AstraZeneca καθώς η Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να εισηγηθεί να προτιμάται από τους πολίτες κάτω των 60 η χορήγησή ενός άλλου εμβολίου. Την ίδια στιγμή ισχυρή σύσταση της επιτροπής είναι να συνεχίσουν με AstraZeneca όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση.

Στην αποψινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναμένεται να ανακοινώσει το σκεπτικό της συγκεκριμένη απόφασης, και συγκεκριμένα της σύστασης. Τονίζεται ότι η Επιτροπή δεν θα επιβάλλει αλλά θα συστήσει στους πολίτες να επιλέγουν άλλο εμβόλιο, όπως έκανε αντίστοιχα και με το ίδιο εμβόλιο όσον αφορά το γυναικείο πληθυσμό κάτω των 40 ετών.

Η συγκεκριμένη εισήγηση δημιουργεί πάντως μεγάλη σύγχυση στους πολίτες ειδικά σε όσους αναμένουν να κάνουν τη δεύτερη δόση. Όπως είπαμε ισχυρή σύσταση των επιστημόνων είναι να συνεχίζουν με το εμβόλιο που έχουν ξεκινήσει, με εξαίρεση βέβαια εκείνους όπου υπήρξαν πολύ έντονες παρενέργειες δηλαδή θρομβώσεις.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι και στην περίπτωση της απαγόρευσης του AstraZeneca στους κάτω των 30 ετών, υπήρχε μια κατηγορία πολιτών που είχαν κάνει την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν να ανακοινωθεί η απαγόρευση. Στις μερικές εκατοντάδες πολιτών που είχαν κάνει ήδη μια δόση AstraZeneca είχε δοθεί τότε η ευκαιρία να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer, όμως πολλοί επέλεξαν να κάνουν και τη δεύτερη με AstraZeneca.

Να αναφέρουμε ακόμη, ότι έτσι κι αλλιώς πλέον η ζήτηση για νέα ραντεβού με AstraZeneca έχει σχεδόν εκμηδενιστεί μετά και τα περιστατικά θρομβώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας για την COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω φόβων για σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και καθώς περισσότερα εμβόλια καθίστανται διαθέσιμα είχε αναφέρει ότι οι χώρες μπορούν να αποφύγουν να χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού και στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, δήλωσε

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σταματήσει να το χορηγούν κάτω από μια ορισμένη ηλικία, η οποία κυμαίνεται συνήθως από τα 50 έως τα 65, περιορίζοντας τη χρήση του στον πληθυσμό μεγαλύτερης ηλικίας, λόγω σπάνιων περιπτώσεων αιματικών θρόμβων, κυρίως σε νέους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα