Παπαευαγγέλου: Για τουλάχιστον ακόμη δύο εβδομάδες η πίεση στο ΕΣΥ

Στιγμιότυπο από ΜΕΘ
Στιγμιότυπο από ΜΕΘ AFP

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους προκειμένου να μην εκτεθούν στην επιδημία.

Σημαντική έξαρση και μεγάλη διασπορά παρουσιάζει η πορεία της επιδημίας καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 50% στα κρούσματα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο στις 6.781 νέες διαγνώσειςανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού. Σημαντική ήταν η επισήμανση της καθηγήτριας ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, γεγονός που παραπέμπει στα μέτρα που έχουν ληφθεί και ίσως στα νέα που μπορεί να ληφθούν.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους πολίτες 65 ετών και άνω. Τα δε ενεργά έχουν ξεπεράσει τις 47000 και το 1 στα 4 εντοπίζεται στην Αττική. Τα τεστ δείχνουν ότι το τελευταίο διάστημα ελέγχεται το 2% του πληθυσμού κάθε εβδομάδα.

ADVERTISING

Σημειώθηκε ακόμη σημειώνεται πληρότητα στις ΜΕΘ της Επικράτειας 88% και κατά 97% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης 24 από τις 75 περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, γεγονός που συνδέεται με την εμβολιαστική κάλυψη.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της επιδημίας είναι η εμβολιαστική κάλυψης και δη σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Μάλιστα η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη το 94% των πλήρως εμβολιασμένων που έφτασαν σε διασωλήνωση και το 98% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους είχαν κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι σχεδόν σε όλα τα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα covid που σημαίνει 3πλασια-4πλάσια δουλειά για όλους τους υγειονομικούς. Τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλο το φορτίο όχι μόνο επειδή είναι πιο πολλά τα κρούσματα αλλά και πιο βαριά η νόσηση.

Σημείωσε ακόμη ότι στις 1039 ανέρχονται οι ΜΕΘ του ΕΣΥ (539 για covid- 500 non covid), 203 ΜΕΘ εισφέρονται από τον ιδιωτικό τομέα και οι υπόλοιπες ανήκουν σε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

SHARE:

24Media Network