Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιημένο το ιικό φορτίο στα λύματα

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιημένο το ιικό φορτίο στα λύματα
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΡΙΨΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ) Eurokinissi

Σταθεροποιημένο παραμένει το ιικό φορτίο στα λύμματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με τις τελευταίες μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ.

Σταθεροποιημένη παραμένει η ημερήσια τάση ανίχνευσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι καθημερινές αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν από τη Δευτέρα 15/3 μέχρι και την Πέμπτη 18/3, επιβεβαιώνουν την εικόνα μικρών διακυμάνσεων που παρατηρείται κατά το τελευταίο δεκαήμερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου:

Η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 17/03 και της Πέμπτης 18/03 είναι:

  • Σταθερή (αύξηση μόλις 3%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 15/3 και της Τρίτης 16/3.
  • Μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 10/3 και Πέμπτης 11/3.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση των τιμών ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες. Πλην, όμως, η σταθεροποίηση αυτή επ’ ουδενί δε συνιστά λόγο εφησυχασμού, καθώς αφορά σε υψηλά επίπεδα τιμών, όπως επιβεβαιώνεται και από την κλινική επιδημιολογική εικόνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που φαίνεται να επικρατούν στην κοινότητα, παράγουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, το οποίο ενδεχομένως να ερμηνεύει τα σταθερά υψηλά επίπεδα ανίχνευσής του στα λύματα, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Αυτή η ερμηνεία μπορεί να έχει εν μέρει κάποια βάση για ό,τι βλέπουμε στα λύματα, όπως και το ότι στις μετρήσεις μας αποτυπώνεται η διασπορά του ιού και σε άτομα μικρότερης ηλικίας που είναι συνήθως, είτε ασυμπτωματικά, είτε έχουν ήπια συμπτώματα και δεν χρήζουν νοσηλείας. Όμως, την εικόνα συμπληρώνουν ο μεγάλος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας, που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η πραγματική εικόνα είναι αυτή που αποτυπώνεται στην πίεση του συστήματος δημόσιας υγείας. Έτσι, τα σημερινά δεδομένα υπαγορεύουν ένα μόνο πράγμα: Απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας».

Σχετικά με τις διαδικασίες περιβαλλοντικού εξορθολογισμού των μετρήσεων στα λύματα, κατά τις τελευταίες ημέρες, όπου παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις στις τιμές του ιικού φορτίου, ο καθηγητής Χημείας και μέλος της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, διευκρίνισε; «Σε περιπτώσεις τέτοιων μικρών διακυμάνσεων, έχει σημασία η ακριβής καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των λυμάτων που χρησιμοποιούνται για τον εξορθολογισμό των μετρήσεων ιικού φορτίου. Με σκοπό την αύξηση της ακρίβειας αλλά και του εύρους στη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών, βρίσκεται σε εξέλιξη με την υποστήριξη της ΕΥΑΘ, η προμήθεια ενός σύγχρονου πολυαισθητήρα που θα τοποθετηθεί στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης». Επισήμανε δε, ότι «παρόμοιος εξοπλισμός χρησιμοποιείται σήμερα σε πολύ λίγες ευρωπαϊκές πόλεις και θα αναβαθμίσει καθοριστικά την αξιοπιστία στην αποτίμηση του ιικού φορτίου στα λύματα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα