Το δημοφιλές φαγητό που διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Διαβάζεται σε 2'
Το δημοφιλές φαγητό που διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
Το κόκκινο κρέας συνδέθηκε με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. iStock

Νέα έρευνα συνδέει ένα πολύ δημοφιλές φαγητό με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Προτείνει και εναλλακτικές για την απόλαυση και την υγεία μας.

Μελέτη που παρακολούθησε την υγεία και τη διατροφή περισσότερων από 200.000 Αμερικανών ενηλίκων, αποκάλυψε ποιο φαγητό διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αν καταναλώνουμε δυο μερίδες την εβδομάδα.

Σημείωση: τη σήμερον ημέρα 1 στους 11 ανθρώπους εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη. Υπολογίζεται ότι έως το 2030 η αναλογία θα γίνει 1 προς 10.

Όπως αναφέρει η δημοσίευση που έγινε στο American Journal of Clinical Nutrition, είναι το κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές από το Harvard T.H. Το Chan School of Public Health ανέλυσε περισσότερα από 30 χρόνια δεδομένων υγείας και διατροφικών επιλογών για 216.695 συμμετέχοντες.

Περίπου 22.000 από αυτούς ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το πανεπιστήμιο.

Εκείνοι που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου κρέατος είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα.

Διευκρινίστηκε ότι αν και όλα τα κόκκινα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο, τα επεξεργασμένα κρέατα το έκαναν περισσότερο από τα μη επεξεργασμένα.

Για κάθε ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος διαβήτη αυξήθηκε κατά 46%, σε σύγκριση με 24% για κάθε μερίδα μη επεξεργασμένου κρέατος.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν πως η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του με κόκκινο κρέας που έχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και τις συνέπειες του», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Xiao Gu.

Συγκριτικά, η κατανάλωση μιας μερίδας ξηρών καρπών και οσπρίων μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 30%.

Μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων μείωσε τον κίνδυνο κατά 22%.

Όπως τόνισε ο Gu, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν οι άνθρωποι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

«Χρησιμοποιήσαμε προηγμένες μεθόδους για να λάβουμε υπόψη πιθανά λάθη στην αναφορά της διατροφικής πρόσληψης και ελέγξαμε λεπτομερώς για εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τα ευρήματά μας. Αυτά παρέχουν μεγαλύτερο επίπεδο βεβαιότητας για αυτή τη σημαντική σχέση» μεταξύ κόκκινου κρέατος και του διαβήτη τύπου 2.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα