Το μανιτάρι που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων και τη μνήμη

Το μανιτάρι που μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων και τη μνήμη
Ανακαλύφθηκε βιοδραστική ένωση στο μανιτάρι χαίτη του Λιονταριού που βελτιώνουν την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων και τη μνήμη. iStock

Ερευνητές από το University of Queensland εντόπισαν σε είδος μανιταριού δραστική ένωση που φαίνεται να βελτιώνει την ανάπτυξη νεύρων και τη μνήμη.

Το μανιτάρι χαίτη του Λιονταριού είναι γνωστό και περιζήτητο για τη μοναδική γεύση και την υφή που έχει.

Εκχυλίσματα του Hericium erinaceus (Ερίκιο το Αγκαθωτό) χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Ερευνητές από το University of Queensland το μελέτησαν “για να εντοπίσουμε βιοδραστικές ενώσεις από φυσικές πηγές που θα μπορούσαν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να ρυθμίσουν την ανάπτυξη των νευρώνων, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί ο σχηματισμός μνήμης”, όπως είπε ο Dr. Ramon Martinez-Marmol -εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στις 20/1 στο περιοδικό Journal of Neurochemistry.

Σε προκλινικές δοκιμές διαπιστώθηκε πως τα συγκεκριμένα μανιτάρια έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και τη βελτίωση της μνήμης.

Όπως πρόσθεσε o Dr. Martinez-Marmol στις εργαστηριακές δοκιμές “μετρήσαμε τις νευροτροφικές επιδράσεις των ενώσεων που απομονώθηκαν από Hericium erinaceus σε καλλιεργημένα εγκεφαλικά κύτταρα. Παραδόξως διαπιστώσαμε ότι οι δραστικές ενώσεις προάγουν προβολές νευρώνων, που επεκτείνονται και συνδέονται με άλλους νευρώνες.

Χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο σούπερ ανάλυσης, βρήκαμε ότι το εκχύλισμα μανιταριού και τα ενεργά συστατικά του αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των κώνων ανάπτυξης -που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα να αισθάνονται το περιβάλλον τους. Επίσης δημιουργούν νέες συνδέσεις με άλλους νευρώνες στον εγκέφαλο”.

Διευκρινίστηκε ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει εφαρμογές που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα στη ‘μάχη’ εναντίον των νευροεκφυλιστικών γνωστικών διαταραχών.

Για την ιστορία, σε έκδοση βιολογικής σκόνης το μανιτάρι χαίτη του Λιονταριού υπάρχει και στην Ελλάδα, σε τιμές από 13 ευρώ τα 100 γραμμάρια. Η καθημερινή δοσολογία που προτείνεται είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα