"Το Ωνάσειο δεν είναι νοσοκομείο": Οργή των γιατρών για την εξαίρεση από τα μέτρα ενίσχυσης

Εξωτερική φωτογραφία από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τις αντιδράσεις του ιατρικού προσωπικού του Καρδιολογικού Κέντρου, προκαλεί η εξαίρεσή τους από την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση.

Την εύλογη απορία των γιατρών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έχει προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση να μη συμπεριληφθούν και αυτοί στη διαδικασία καταβολής της προβλεπόμενης από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού, λόγω κορονοϊού. Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των γιατρών η εξαίρεση αυτή μοιάζει σαν να μη θεωρείται το Ωνάσειο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως τονίζουν το Ω.Κ.Κ. είχε συμπεριληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στους υγειονομικούς. Παρ’ όλα αυτά τελικά εξαιρέθηκε.

Προφανώς δεν υπήρξε η σωστή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Ω.Κ.Κ. κι έτσι κατά παρέκκλιση της κυβερνητικής βούλησης για χωρίς εξαιρέσεις στήριξη των υγειονομικών, το Ω.Κ.Κ. κατέστη το μοναδικό νοσοκομείο που αποκλείσθηκε.

Μάλιστα φαίνεται ότι ως δικαιολογία δόθηκε από υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Υγείας η θεώρηση ότι «το Ω.Κ.Κ. δεν είναι… νοσοκομείο αλλά είναι…. κέντρο».

Επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης το υγειονομικό προσωπικό του Ωνασείου αναφέρει ότι αυτό αποτελεί "απαξίωση του ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού του Ω.Κ.Κ. από διαφόρους καρεκλοκένταυρους της γραφειοκρατίας".

Τονίζουν ακόμη ότι το Ω.Κ.Κ. θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να προσφέρει στους ασθενείς του, στην κοινωνία και την επιστήμη, ως κορυφαίο, υψηλής εξειδίκευσης νοσοκομείο και σύντομα και ως Ωνάσειο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων. "Οι όποιες αστοχίες, αβλεψίες ή/και αδικίες είμαστε βέβαιοι πως θα διορθωθούν, στο πνεύμα αλλά και το γράμμα της εκφρασμένης από τον Πρωθυπουργό βούλησης" αναφέρουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

"Η εξαίρεση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του προσωπικού του από την καταβολή της προβλεπόμενης από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α 75 30/03/2020) έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του υγειονομικού προσωπικού που χορηγήθηκε προσφάτως δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις και προκαλεί εύλογες απορίες.

 Το Ω.Κ.Κ., με τις υψηλού επιπέδου και εξειδίκευσης υπηρεσίες που προσφέρει, είναι, εδώ και χρόνια, οργανικά ενταγμένο στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας. Εφημερεύει κάθε Σαββατοκύριακο για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, έχει εδώ και καιρό την αποκλειστική εφημερία για όλα τα επείγοντα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά και έχει το μοναδικό στην χώρα (και εξαιρετικά επιτυχές με διεθνή πρότυπα) πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων καρδιάς και συσκευών μηχανικής υποβοήθησης («τεχνητές καρδιές»). Ο ρόλος του αυτός επικυρώθηκε με σχετική υπουργική απόφαση (της 20ης /03/2020) και για την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπου συνεχίζει να στηρίζει την κοινή προσπάθεια του υγειονομικού συστήματος, αναλαμβάνοντας τα πλέον σύμπλοκα καρδιοχειρουργικά και καρδιολογικά περιστατικά, να μεριμνά για τους εξαιρετικά ευπαθείς ή/και ανοσοκατεσταλμένους πληθυσμούς ασθενών, με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και μεταμοσχευμένων και συνεχίζοντας τη διενέργεια ακόμη και μεταμοσχεύσεων καρδιάς, με την τελευταία απόλυτα επιτυχημένη να διενεργείται μόλις προ ολίγων ημερών με μόσχευμα που ελήφθη από νοσοκομείο αναφοράς για covid-19.

 Ευλόγως λοιπόν το Ω.Κ.Κ. είχε συμπεριληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών (και ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής) στις ρυθμίσεις της ΠΝΠ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στους υγειονομικούς.

Παρ’ όλα αυτά το Ω.Κ.Κ.… με κάποιον τρόπο… εξαιρέθηκε…. Χαμένοι στην μετάφραση μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Ω.Κ.Κ., απολύτως ατεκμηρίωτα, κατά παρέκκλιση της εκπεφρασμένης και αδιαμφισβήτητης κυβερνητικής βούλησης (δια των χειλέων του Πρωθυπουργού) για χωρίς εξαιρέσεις στήριξη των υγειονομικών, το Ω.Κ.Κ. κατέστη το μοναδικό νοσοκομείο που αποκλείσθηκε. Επί ποίας βάσεως άραγε; «Διότι το Ω.Κ.Κ. δεν είναι… νοσοκομείο», όπως δήλωσε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Υγείας, «δεν είναι νοσοκομείο, είναι…. κέντρο» (τι κέντρο άραγε, κέντρο... διασκέδασης, κέντρο… διερχομένων, ή μήπως κέντρο… απόκεντρο;).

Αυτού του τύπου οι γελοίες αιτιάσεις και η προσπάθεια εμπαιγμού και απαξίωσης του ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού και λοιπού προσωπικού του Ω.Κ.Κ. από διαφόρους καρεκλοκένταυρους της γραφειοκρατίας, παραγοντίζοντες των διαδρόμων και λοιπούς ανευθυνο-υπευθύνους δεν μπορούν και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές.

Η διορατικότητα και η αποφασιστικότητα της Πολιτείας και η ωριμότητα και η υπευθυνότητα των πολιτών έχουν βάλει την χώρα στην σωστή τροχιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πόλεμος αυτός θα κερδηθεί. Το Ω.Κ.Κ. θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να προσφέρει στους ασθενείς του, στην κοινωνία και την επιστήμη, ως κορυφαίο, υψηλής εξειδίκευσης νοσοκομείο και σύντομα και ως Ωνάσειο Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων.

Οι όποιες αστοχίες, αβλεψίες ή/και αδικίες είμαστε βέβαιοι πως θα διορθωθούν, στο πνεύμα αλλά και το γράμμα της εκφρασμένης από τον Πρωθυπουργό βούλησης".

SHARE: