Τριδημία: Θερίζει η γρίπη με τρεις νεκρούς σε μία εβδομάδα - Νέα αύξηση θανάτων από κορονοϊό

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εβδομάδα από τις 26 Δεκεμβριόυ έως και την 1η Ιανουαρίου (εβδομάδα 52/2022) ανακοίνωσε, σήμερα, Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Γρίπη

ADVERTISING

Τρεις νέοι θάνατοι ασθενών καταγράφηκαν αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι 6.

Την ίδια στιγμή, ακόμη ένα άτομο νόσησε βαριά και χρειάστηκε νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 186 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 184 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 2 (1%) ήταν στέλεχος τύπου Β.

Από τα 184 στελέχη τύπου Α τα 180 (98%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 4 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η θετικότητα για τη γρίπη έχει παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες.

Κορονοϊός

Ακόμα 141 θάνατοι ασθενών με Covid (137 την προηγούμενη εβδομάδα) καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ 119 άτομα είναι διασωληνωμένα σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.519 (επταήμερος μέσος όρος: 217 εισαγωγές, 22% εβδομαδιαία μεταβολή).

Από τη μέση συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα σε 7 μεγάλες πόλεις της χώρας, μόνο η Πάτρα έχει μεγάλη αύξηση (79%), η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανησυχητική.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Η ποσοστιαία αναλογία των δύο υποπαραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Ωστόσο, δεν αναφέρεται στην έκθεση συγκεκριμένος αριθμός περιστατικών.

Ο συγκεκριμένος ιός, αν και προσβάλει παιδιά κάτω των δύο ετών, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους πνεύμονες και να προκαλέσει βρογχιολίτιδα, η οποία κάνει έντονα συμπτώματα δύσπνοιας, έντονο βήχα, καταρροή και ίσως πυρετό.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους ειδικούς και τον συμπεριέλαβαν στην έκθεση, είναι ότι στα βρέφη, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Ωστόσο, μπορεί να είναι επικίνδυνος και για άτομα άνω των 60 ετών και ακόμη περισσότερο για όσους έχουν συννοσηρότητες (κι άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας).

Τα ποσοστά ανά ιό στην κοινότητα

Την εβδομάδα 52/2022 επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 479 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα.

Από τα 479 ληφθέντα δείγματα, 125 (26%) ήταν θετικά για SARSCoV-2, 87 (18%) ήταν θετικά για γρίπη και 53 (11%) ήταν θετικά για RSV.

Το υπόλοιπο ποσοστό ήταν ιοί που δεν απασχολούν τους ειδικούς σε αυτή τη φάση, καθώς δεν κάνουν έντονα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΟΔΥ, Κορονοϊός, Γρίπη
SHARE:

24Media Network