Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό γλιτώσαμε 39.000 συμπολίτες μας από το θάνατο

Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό γλιτώσαμε 39.000 συμπολίτες μας από το θάνατο
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων

Η υβριδική ανοσία (φυσική νόσηση και εμβολιασμός) μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε πως θα έχουμε ένα πιο κανονικό καλοκαίρι.

Στην υψηλή αξία του εμβολιασμού, ειδικά με 3 δόσεις αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας ότι λόγω του εμβολιασμού αποφύγαμε την καταγραφή 39.000 θανάτων.

Ο καθηγητής μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, τόνισε πως υπολογίζεται ότι κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης, έχει προσβληθεί και άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη ότι το ΕΣΥ έχει μεγάλες ανάγκες για λοιμωξιολόγους οι οποίοι έδωσαν μεγάλες μάχες κατά τη διάρκεια της επιδημίας, και όπως είπε χαρακτηριστικά το 30% των ιατρικών πράξεων την περίοδο της πανδημίας αφορούσε σε περιστατικά διαχείρισης από τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Η πανδημία κορονοϊού συνεχίζει να θεωρείται γεγονός δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ξεκαθάρισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι “Η πανδημία σάρωσε την υφήλιο χωρίς να κάνει διακρίσεις, με τη διασπορά ιδιαιτέρως μεταδοτικών στελεχών” και πρόσθεσε πως δυστυχώς, η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο και άρα υπάρχουν ακόμα συνθήκες ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων του ιού.

“Δύο χρονιά μετά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς και μέτρα που διευκολύνουν καλό αερισμό και αυξάνουν ποιότητα του αέρα περιορίζουν τη διασπορά. Ο εμβολιασμός , όμως, επηρέασε καταλυτικά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας ,διεθνώς όσο και στην Ελλάδα.

“Το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί”, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδας αναφέροντας πως αναμένεται να υπάρξουν υποπαραλλαγές του ιού, με ενδεχομένως αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού. Είναι άρα απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα