Ενεργειακή απόβαση των Κινέζων στη Θεσσαλονίκη

Ενεργειακή απόβαση των Κινέζων στη Θεσσαλονίκη
The city of Thessaloniki is decorated with red Chinese lanterns in honor of China, the country honored by the 82nd Thessaloniki International Fair, September 5, 2017. / , 82 , 5 2017. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τις προοπτικές περαιτέρω εμπλοκής κινεζικών εταιρειών και κινεζικών κεφαλαίων στην ενεργειακή αγορά της χώρας μας, σηματοδοτεί η ισχυρή παρουσία τους στη ΔΕΘ

Έδαφος για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες δημιουργεί η παρουσία ηχηρών ονομάτων από το χώρο της ενέργειας μεταξύ των 151 κινεζικών εταιρειών και φορέων που έχουν συνολικά δηλώσει συμμετοχή στην φετινή 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στις εννέα ενεργειακές συμμετοχές από Κίνα υπάρχουν οι “γνώριμες” σε εμάς State Grid, και Shenhua, αλλά και αρκετές που δεν έχουν ακόμη παρουσία στην Ελλάδα, όπως η Shanghai Electric Group Company, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ατμοστροβίλων στον κόσμο.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η CEFC, ένας πολυσχιδής ιδιωτικός όμιλος από τους μεγαλύτερους στην Κίνα με χαρτοφυλάκιο από την ενέργεια ως τον τουρισμό, και η Beijing Guohua Power με αντικείμενο τις επενδύσεις σε ενεργειακά έργα.

Από εκεί και πέρα συμμετοχή έχουν δηλώσει η Shenhua Guohua Energy Investment Co, θυγατρική της Shenhua με αντικείμενο τις αιολικές επενδύσεις, καθώς επίσης οι Electric Power Planning & Engineering, Shanghai Electric Group Corp, και Shanghai Building Materials Group Energy Conservation.

H φετινή ΔΕΘ έχει ξεχωριστή σημασία για την ΔΕΗ. Το Σάββατο, ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης πρόκειται να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την China Development Bank (CDB) κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώνει η επιχείρηση, με θέμα “Επενδυτικές ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”, και με την παρουσία των ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, και Πρέσβη της Κίνας Zou Xiaoli. Το σύμφωνο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή Βαλκανίων και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και τη χρηματοδότηση μελετών για την ανάπτυξη και διασύνδεση των ενεργειακών αγορών. 

Το πόσο ισχυροί είναι οι δίαυλοι που έχει ανοίξει η ΔΕΗ με την Κίνα φαίνεται και από το γεγονός ότι πρόσφατα υπέγραψε άλλο ένα μνημόνιο, μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της SUMEC Group για την ανάληψη έργων εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης ΑΠΕ σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Ποιες είναι οι εταιρείες

 Η  Shenhua Group Corporation είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας. Τον περασμένο Μάιο, ο όμιλος Κοπελούζου είχε ανακοινώσει την σύναψη συμφωνίας με την Shenhua για συνεργασία και ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος επενδύσεων θα ανέρχονταν στα 3 δισ. ευρώ.  

Η  State Grid, που κατέχει πλέον το 24% του ΑΔΜΗΕ, κυριαρχεί στην κινεζική αγορά, καλύπτοντας το 88% της επικράτειας, και έχοντας 1,1 δισ. πελάτες. Απασχολεί 1,9 εκατ. εργαζόμενους, έχει τζίρο 330 δισ. δολάρια, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και στα έργα για τη ρωσο-κινεζική ηλεκτρική διασύνδεση. Στην Ασία έχει σημαντική παρουσία σε Φιλιππίνες, Μαλαισία, και Μογγολία, ενώ στην Ευρώπη είναι μέτοχος της CDP RETI στην Ιταλία, η οποία και κατέχει μερίδιο 29,85% στην TERNA. Εκτός Ευρώπης, έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον στη Βραζιλία για τουλάχιστον τρεις εταιρείες διανομής, με τις συζητήσεις να βρίσκονται άλλες σε πιο προχωρημένο κι άλλες σε πιο πρώιμο επίπεδο και την State Grid να φέρεται έτοιμη να επενδύσει έως και 4 δισ. δολάρια. Στην Αυστραλία έχει επίσης έντονη δραστηριότητα, ενώ αξίζει να θυμίσουμε την απόπειρα της να αποκτήσει την AusGrid. Τον Ιούλιο η State Grid υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας και με τη νοτιοαφρικανική Eskom.

Η  Shanghai Electric Group Company Limited είναι μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία με έδρα την Σαγγάη και αντικείμενο την ηλεκτροπαραγωγή και την κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού. Με μακρά ιστορία που ξεκινά από το 1880, η Shanghai Electric Group είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ατμοστρόβιλων στον κόσμο. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2015, η SEP είχε κέρδη 2.845 δισ. RMB και ετήσια παραγωγή ενέργειας 35,23 TWh. Σήμερα, η SEP έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 9362,7 MW, εκ της οποίας το 69% αφορά μονάδες άνθρακα, το 22% μονάδες με φυσικό αέριο, 4,50% αιολική ενέργεια και 4,19% ηλιακή.

Η  CEFC China Energy Company Limited είναι μια ιδιωτική επιχείρηση με βασικό αντικείμενο τους τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Το 2014, με έσοδα 35 δισ. δολάρια ΗΠΑ, η εταιρεία συμπεριλαμβανόταν στις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κίνας. Το 60% από τα έσοδά της αφορούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και το 25% τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Δραστηριοποιείται ωστόσο και σε ένα ευρύ φάσμα άλλων τομέων, όπως οι υποδομές, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, η ανάπτυξη ακινήτων και οι υπηρεσίες εφοδιασμού. Ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της CEFC συγκεντρώνεται σε τοποθετήσεις εκτός Κίνας, και κυρίως στην Τσεχία. Ελέγχει το 60% της ποδοσφαιρικής ομάδας Σλάβια Πράγας, πλειοψηφικό μερίδιο στην ζυθοποιία Pivovary Lobkowicz, 10% στην αεροπορική ταξιδιωτική υπηρεσία Travel Service, κα. Ελέγχει επίσης assets στην Σλοβακία, όπως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της J & T Finance Group.

(Φωτό: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα