Αλλάζουν όλα στην απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης

Αλλάζουν όλα στην απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης
Οχήματα στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Κάθε υποψήφιος θα υποβάλλεται σε θεωρητική εξέταση και δοκιμασία προσόντων, σε δυο στάδια και σε διαφορετικές ημέρες. Όλες οι διαδικασίες θα μαγνητοσκοπούνται, ενώ έρχονται αλλαγές και στα διπλώματα των επαγγελματιών. Τι αποκαλύπτει η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας Μαρίνα Χρυσοβελώνη

Τα πάνω κάτω έρχονται στην απόκτηση και την ανανέωση διπλωμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού συστήματος με αξιοποίηση της τεχνολογίας και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών.

Ειδικότερα όπως αποκάλυψε η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή “Διαδρομιστές” σύντομα όσοι θέλουν να εκδώσουν δίπλωμα οδήγησης ή να το ανανεώσουν θα κληθούν να περάσουν ανανεωμένες θεωρητικές εξετάσεις όσο και διαδικασίες προσόντων και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την κ. Χρυσοβελώνη οι εξετάσεις θα διεξάγονται σε δύο στάδια και σε διαφορετικές ημέρες.

“Στο πρώτο στάδιο εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες στην οδήγηση, δηλαδή η πορεία κι εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο για να γίνουν οι απαιτούμενες ειδικές διαδικασίες, σε ειδικά διαμορφωμένες πίστες¨σημείωσε και πρόσθεσε: “Θα υπάρχει μία αυξημένη εποπτεία και αξιολόγηση των εξεταστών και εκπαιδευτών κατά τη διαδικασία δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς. Δηλαδή, η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία των προσόντων για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και θα καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Το υλικό της δοκιμασίας θα εποπτεύεται αυστηρά, θα κρατείται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σε κάθε όχημα θα υπάρχει ειδική συσκευή στην οποία θα καταγράφεται το τι γίνεται κατά τη διαδικασία της εξέτασης. Το ίδιο θα συμβαίνει και κατά τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων”.

Κατά την κ. Χρυσοβελώνη τα φαινόμενα διαφθοράς και χρηματισμού θα παταχθούν, ενώ ο υποψήφιος δεν θα μπορεί να δώσει εξετάσεις με το ίδιο αυτοκίνητο στο οποίο έκανε τα μαθήματα, ενώ για τα επαγγελματικά οχήματα υπογράμμισε ότι είναι είναι επείγον να αλλάξει και ο τρόπος έκδοσης και ανανέωσής τους. “Κάνουμε μια ριζική αναμόρφωση και στις εκδόσεις – παρατάσεις των επαγγελματικών διπλωμάτων όχι μόνο για λόγους διαφάνειας, αλλά κυρίως για λόγους ασφάλειας. Οι επαγγελματίες οδηγοί πρέπει να είναι πραγματικά ικανοί”.

Ακούστε αναλυτικά όσα ανέφερε η κ. Χρυσοβελώνη

Μεταξύ των άλλων ο νέος νόμος θα προβλέπει και την “συνοδευόμενη οδήγηση”, ενώ η διαβούλευση ολοκληρώνεται στις 21 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα