Εκλογές στη Τουρκία: Η αντιπολίτευση όρισε υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντσέ

Εκλογές στη Τουρκία: Η αντιπολίτευση όρισε υποψήφιο τον Μουχαρέμ Ιντσέ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο Τούρκος βουλευτής θα κατέβει ως επίσημος υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές του Ιούνη στην Τουρκία - Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του Ερντογάν ενώ φημίζεται για την μαχητικότητά του

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο μεγαλύτερος σχηματισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, όρισε σήμερα τον βουλευτή Μουχαρέμ Ιντσέ για να αντιμετωπίσει τον αρχηγό του κράτους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

«Με την άδεια του Θεού και τη βούληση του έθνους, στις 24 Ιουνίου θα εκλεγώ πρόεδρος», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα ο Ιντσέ, σημαντικό στέλεχος του CHP και δεινός ρήτορας ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που προκήρυξε ο Ερντογάν. «Θα γράψουμε ιστορία!», τόνισε πριν καλέσει τον Ιντσέ επί σκηνής.

Στην πρώτη του ομιλία ως επίσημος υποψήφιος του CHP, ο Ιντσέ δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα είναι «πρόεδρος όλων» και «αμερόληπτος». Για να υπογραμμίσει τη δήλωσή του, αφαίρεσε το σήμα του CHP που είχε στο σακάκι του και το αντικατέστησε με μια τουρκική σημαία.

Έπειτα από πολλές ημέρες αοριστίας αναφορικά με τον υποψήφιο του CHP, το όνομα του Ιντσέ βρισκόταν εδώ και μερικές ημέρες στο στόμα όλων.

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ιντσέ, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 54α γενέθλιά του, είχε ανεβάσει στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Είμαστε έτοιμοι», έλεγε.

Με την επιλογή αυτή, το CHP θέλει να πολεμήσει τον Ερντογάν σε ένα πεδίο που εκείνος αγαπά και το οποίο συμβάλλει πολύ στη δημοτικότητά του στην Τουρκία: εκείνο των ρητορικών κονταροχτυπημάτων.

Ο Ιντσέ, ο οποίος έχει σπουδάσει εκπαιδευτικός φυσικής και χημείας, φημίζεται πράγματι στη χώρα του για το φλογερό στυλ και τη μαχητικότητά του. Με παθιασμένες ομιλίες και σαφείς υπαινιγμούς έχει επιβληθεί ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν.

Σε μια από τις διασημότερες ομιλίες του, είχε δηλώσει πως, αν εκλεγόταν μια μέρα αρχηγός του κράτους, θα πωλούσε το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο που ο Ερντογάν έβαλε να κατασκευάσουν για τον ίδιο στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής αυτός της Γιάλοβα (βορειοδυτική Τουρκία) είναι επίσης ένας από τους κύριους εσωκομματικούς αντιπάλους του αρχηγού του CHP, τον οποίο είχε επικρίνει έντονα έπειτα από εκλογικές αποτυχίες. Ο Ιντσέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Η Τουρκία οδεύει προς προς διπλές πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Οι εκλογές αυτές επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Νοέμβριο 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα