Η ΝΔ προειδοποιεί για μία συμφωνία στο Σκοπιανό

Η ΝΔ προειδοποιεί για μία συμφωνία στο Σκοπιανό
Τα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς Eurokinissi

Τα δύο νέα στοιχεία στη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το όνομα και την επαναδιαπραγμάτευση μίας συμφωνίας, που θα κριθεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, και το μήνυμα στην κυβέρνηση να μη συναινέσει σε έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ- ΝΑΤΟ, εάν προβλέπονται στάδια εφαρμογής

Με το Νίκο Κοτζιά να δηλώνει ότι «η συμφωνία συνήφθη» και να παραπέμπει το θέμα στους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η ΝΔ μετατοπίζει ελαφρώς τη ρητορική της, αλλά όχι και τη θέση εναντίωσης στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών. Τις τελευταίες ώρες δύο νέα στοιχεία έχουν εμφανιστεί στις τοποθετήσεις των στελεχών της ΝΔ, ένα που αφορά το όνομα της γειτονικής χώρας και το άλλο την …επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας Αθήνας- Σκοπίων από μια κυβέρνηση της ΝΔ, στο βαθμό που τυχόν τωρινή συμφωνία κριθεί από τη ΝΔ μη επωφελής για τα εθνικά συμφέροντα.

Ως προς το όνομα σε συνέχεια των δηλώσεων Μητσοτάκη την Κυριακή (τηλεόραση Σκάι) ότι δύσκολα θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση χωρίς τη χρήση του όρου Μακεδονία στο πλαίσιο μιας σύνθετης ονομασίας της γειτονικής χώρας, ακόμα και ο Βασίλης Κικίλιας υπέρμαχος των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία δήλωσε (Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6) ότι «δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία αλλά αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι (σ.σ. της διαπραγμάτευσης) και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια ιστορία πάνω στην οποία περπατάμε». Μάλιστα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι η επιδίωξη να μην εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία είναι το «μάξιμουμ».

Ωστόσο, παρά τους –σ’ αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- πιο χαμηλούς και λελογισμένους τόνους στο ζήτημα του ονόματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ μιλώντας στην ΕΡΤ προέβη σε μια δήλωση που έκανε αίσθηση λέγοντας ότι «αν η κυβέρνηση δεν φέρει μια καλή λύση, εμείς είμαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε και πάλι το ζήτημα».

Προς ώρας πάντως η ΝΔ επιμένει να ζητά από την κυβέρνηση να μην συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ και το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν η συμφωνία προβλέπει στάδια εφαρμογής. «Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον και με δόσεις τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας» σημείωσε η Μαρία Σπυράκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα