Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είτε τώρα είτε ως κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία για το Σκοπιανό, είτε τώρα είτε ως κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δε θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Δεν τελειώνουν τα μέτρα και η επιτήρηση" υποστήριξε για τη συμφωνία στο Eurogroup και έκανε λόγο για "γιορτή της γραβάτας". Ως προς συντάξεις και αφορολόγητο τόνισε ότι: "ο Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα".

“Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία στο Σκοπιανό, όποτε κι αν έλθει στην Βουλή, είτε τώρα, είτε ως κυβέρνηση”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ.

Με τον τρόπο αυτό ο κ.Μητσοτάκης διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει κυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση δε θα την αποδεχθεί, εφόσον μεσολαβήσουν εκλογές και έλθει στην εξουσία, απαντώντας στα σχετικά σενάρια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή διατηρεί μέσω της εκχώρησης της εθνότητας και της γλώσσας, την ουσία του αλυτρωτισμού των γειτόνων. “Δεν την διαπραγματεύτηκα δεν θα την ψηφίσω”, είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε άλλωστε πως “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δε θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία, γιατί δε θα δεχόταν ποτέ μακεδονική εθνότητα και γλώσσα η έννοια του δεν ήταν το όνομα αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού”.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε πως και στο Βερολίνο είπε ότι δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία και σημείωσε “Εγώ αγωνίζομαι για τι είναι προς όφελος του εθνικου συμφέρονοτος και αν χρειαστεί να διαφωνήσω με τους εταίρους θα το κάνω”.

Παραδέχθηκε πάντως ότι “εάν η συμφωνία κυρωθεί από την παρουσα Βουλή τα περιθώρια ελιγμού (για την επόμενη κυβέρνηση) είναι πολύ μικρά”.

Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης όσον αφορά στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου πως “ο κ.Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα”. Επανέλαβε όμως ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τα πρωτογενή. «Εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί… Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο», είπε ειδικότερα.

“Δεν τελειώνουν τα μέτρα και η επιτήρηση” υποστήριξε για τη συμφωνία στο Eurogroup και έκανε λόγο για “γιορτή της γραβάτας”.

Για το χρέος είπε ότι αναγκάστηκαν να το ρυθμίσουν επειδή ξέφυγε τα τρία τελευταία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012» είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.

Είπε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με επενδύσεις και δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Πρόσθεσε ότι «Αν θέλει ¨ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Τέλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

ΣΥΡΙΖΑ: “Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τον κ. Μητσοτάκη”

“Η πραγματικότητα τον έχει ξεπεράσει τον κ. Μητσοτάκη. Καλό για τη χώρα και τους πολίτες, κακό για τον ίδιο. Αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί τέταρτου μνημονίου, σαν να μην υπήρξε απόφαση του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και το χρέος, αφού έκανε πάλι την ηχώ του κ. Σαμαρά και της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και αφού επανέλαβε  το φαντασιακό σενάριο περί δήθεν ανταλλαγμάτων, τελικά δεν κατόρθωσε να κρύψει την απόλυτη ένδεια επιχειρημάτων για το παρόν και προτάσεων για το μέλλον της χώρας. Ας περιμένει τις εκλογές. Ως τότε, θα έχει ακόμα πολλές ευκαιρίες να εκτίθεται”, αναφέρει σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΕΛ: “Καληνύχτα Κυριάκο. Απέτυχες και πάλι”

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Καληνύχτα Κυριάκο. Απέτυχες και πάλι. Ο χρόνος σου τελείωσε» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης για την συνέντευξη Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα