ΝΔ: Δεξιά στροφή και ρεβάνς από την Αριστερά

ΝΔ: Δεξιά στροφή και ρεβάνς από την Αριστερά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Eurokinissi

Τι υποκρύπτουν οι αναφορές της ΝΔ στο Δεκέμβρη του 2008 με αφορμή τον πόλεμο ανακοινώσεων με το ΣΥΡΙΖΑ για το Μπουτάρη. Ποια η άποψη του Μητσοτάκη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και την ήττα της κυβέρνησης Καραμανλή στις εκλογές του 2009

Ξένισε πολλούς το γεγονός ότι η ΝΔ επέλεξε όχι απλά να σηκώσει το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα και να απαντήσει με οξύ και επιθετικό τρόπο στις κατηγορίες του πρωθυπουργού με αφορμή τους προπηλακισμούς κατά του Γιάννη Μπουτάρη, ότι τμήμα της ΝΔ στρώνει το χαλί στην ακροδεξιά και συναλλάσσεται με τη Χρυσή Αυγή, αλλά γύρισε το χρόνο πίσω μια ολόκληρη δεκαετία, στο 2008 και στα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία το Δεκέμβριο του 2008» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η κίνηση αυτή της ΝΔ μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς επιχειρεί μια συνολική αντεπίθεση με στόχο να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων της που απώλεσε στα δεξιά της αρχής γενομένης από τις εκλογές του 2009 όταν και ηττήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Αυτή η άποψη, ότι δηλαδή εκεί που κυρίως πρέπει να στρέψει την προσοχή της η ΝΔ αν θέλει να γίνει κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού είναι στους ψηφοφόρους στα δεξιά της, δεν είναι μόνο μια άποψη που έχουν αρκετά στελέχη και την έχουν εκφράσει ανοιχτά εσχάτως όπως πχ ο Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι κοινός τόπος σε πλειάδα στελεχών της ΝΔ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηττήθηκε ιδεολογικά εκτός όλων των άλλων στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή τη στρατηγική διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ και είναι πολύ χαρακτηριστική μια αποστροφή του λόγου του σε δηλώσεις που είχε κάνει το Δεκέμβρη του 2015 στις εσωκομματικές εκλογές. «Για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε… Ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε εκείνες τις μέρες του Δεκέμβρη» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα συχνά πυκνά το τελευταίο διάστημα πολλά στελέχη της ΝΔ όπως πχ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει απαξιώσει τα όποια σενάρια δημιουργίας κόμματος στα δεξιά της ΝΔ με το επιχείρημα ότι οι δεξιοί θα ψηφίσουν ΝΔ για να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας από την εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική της ΝΔ κινείται με βάση τον υπολογισμό ότι αν θέλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, ή έστω να σιγουρέψει μια πρωτιά με διαφορά στις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κερδίσει ψηφοφόρους που έχει χάσει στα δεξιά της και σε αυτή την κατεύθυνση με τη γραμμή του νόμου και της τάξης υπόσχεται στους δεξιούς ψηφοφόρους μια «ρεβάνς» έναντι της αριστεράς, ύστερα και από την χρεοκοπία της αντιμνημονιακής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα