Σκοπιανό: Νέα εποχή από τις Πρέσπες

Σκοπιανό: Νέα εποχή από τις Πρέσπες
Ο Αλέξης Τσίπρας με το Ζόραν Ζάεφ σε παλαιότερη συνάντηση τους Eurokinissi

Αυτή την ώρα σε εξέλιξη η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσία των Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ

Η ώρα υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας έφθασε.

Στους γραφικούς Ψαράδες, ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στις Πρέσπες του νομού Φλώρινας ξεκίνησε η τελετή υπογραφής της Συμφωνίας που αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών και κατέληξε στην πρόταση για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ή «Severna Makedonja” για τους βόρειους γείτονες.

Η εκδήλωση των Πρεσπών έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Τσίπρα από την αξιωματική αντιπολίτευση, εξέλιξη που αντιμετωπίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ως ψήφος εμπιστοσύνης και μήνυμα για συνέχιση μίας ενεργούς και όχι αδρανούς εξωτερικής πολιτικής. Η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή οδήγησε σε ολομέτωπη αντιπαράθεση τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με την Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ενδοτισμό και η κυβέρνηση κατέθεσε στα πρακτικά αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Αργότερα κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε ότι η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δ. Καμμένου.

Την Συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρόντων των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Πρόκειται σύμφωνα για την Τελική Συμφωνία σε ό,τι αφορά την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Πρέσπες 17 Ιουνίου 2018)

Η Συμφωνία επί της ουσίας «κλείδωσε» το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ομολόγων έπειτα από πολλά πισωγυρίσματα της σκοπιανής πλευράς που οδήγησαν σε εμπλοκή της τελευταίας στιγμής την διαπραγμάτευση. Εάν δεν είχαν εκδηλωθεί τα μπρος πίσω από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ μετά την Συμφωνία Κοτζιά και Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες τότε η Συμφωνία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα μπορούσε να έχει υπογραφεί είτε στις 3 είτε στις 10 Ιουνίου.

Στην πανηγυρική τελετή που επί της ουσίας χωρίζεται σε δύο μέρη αναμένεται να δώσουν το παρόν ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς και η Ρόζμαρυ Ντι Κάρλο αναπληρώτρια γενική γραμέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις. Επίσης από την ΕΕ η Ύπατη Εκπρόσωπος της για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος ευρωπαΪκής επιτροπής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιόχαν Χαν.

Την ώρα που οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα βάζουν τις υπογραφές τους στο εικοσασέλιδο κείμενο της Συμφωνίας σε απόσταση αναπνοής και στις δύο χώρες θα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Στην ελληνική πλευρά το συλλαλητήριο θα λάβει χώρα στο Πισοδέρι Φλώρινας περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά από τους Ψαράδες.

Εξ αυτού του λόγου τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πολύ αυστηρά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητείται επίδειξη ταυτότητας σε όσα οχήματα θα βρίσκονται στην διασταύρωση μεταξύ των νομών Καστοριάς και Φλώρινας που οδηγεί στους Ψαράδες.

Μετά την επίσημη τελετή οι αξιωματούχοι θα γευματίσουν στην άλλη πλευρά της λίμνης στο Οτέσοβο. Ο τρόπος μετακίνησής τους δεν έχει γνωστοποιηθεί όμως δεν αποκλείεται η μετάβαση να γίνει όχι οδικώς αλλά με βάρκες μέσα από την λίμνη καθώς η απόσταση είναι πολύ μικρή.

Στο Οτέσοβο θα υπάρξει μόνο τηλεοπτική και φωτογραφική κάλυψη καθώς δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση στους δημοσιογράφους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα