Συμβούλιο ΝΑΤΟ: Μήνυμα Κοτζιά σε Σκόπια για συνολική συμφωνία

Συμβούλιο ΝΑΤΟ: Μήνυμα Κοτζιά σε Σκόπια για συνολική συμφωνία
Μήνυμα Κοτζιά σε Σκόπια για συνολική συμφωνία Eurokinissi

Συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του, στο περιθώριο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Σκοπιανό και Ρωσία μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν

Σημαντικές συναντήσεις με ομολόγους του είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, όπως επίσης και με τους υπουργούς από Αλβανία και Νορβηγία, ενώ την Πέμπτη είχε συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σήμερα είχαμε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και συζητήσαμε για την Ρωσία, τα προβλήματα της ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια. Είχα επίσης μια σειρά συναντήσεων, ανάμεσα στις οποίες με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Κάναμε σαφές ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η FYROM για το ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς. «Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε προς μια συνολική θετική συμφωνία», συμπλήρωσε.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, έγινε συζήτηση όπου από την πλευρά μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται στο συμβούλιο καλό είναι να λέγονται και απευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά δε την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις όπως συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλες περιφερειακές οργανώσεις», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, σε δήλωση που είχε κάνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο μέρος του συμβουλίου, επανέλαβε ότι «η επίλυση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε επιτυχές αποτέλεσμα για κοινώς αποδεκτή λύση».

«Για το θέμα των Σκοπίων, χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσε σχετικά. Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πάντως, το κλίμα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες ήταν ιδιαίτερα θετικό. Τόσο κατά την οικογενειακή φωτογραφία, οι δύο άνδρες είχαν πιάσει «ψιλή κουβέντα» -και μάλιστα πίσω από την πλάτη του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον- αλλά και αργότερα, ήταν εγκάρδιοι λίγο πριν ξεκινήσουν την μεταξύ τους κουβέντα. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το τι διημείφθη στην διμερή συνάντησή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα