Τσίπρας: Η Ευρώπη να γίνει δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης
Διαβάζεται σε 4'
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι είπε για την άνοδο της ακροδεξιάς και το νέο γεωπολιτικό τοπίο.
- 11 Ιουνίου 2025 18:28
Την πολύ κρίσιμη στιγμή που βιώνει η Ευρώπη καθώς 80 χρόνια μετά την ήττα του φασισμού η ακροδεξιά επιστρέφει τόσο στην κοινωνία όσο και στη διακυβέρνηση κρατών, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα “Χτίζοντας την ειρήνη και τη συλλογική ασφάλεια, 80 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου“.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “καθώς τιμούμε την 80ή επέτειο της νίκης κατά του φασισμού, βλέπουμε την άκρα δεξιά να επιστρέφει. Όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην Κυβέρνηση. Πότε καθοδηγώντας και πότε σε συμμαχία με νεοφιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα εξουσίας σε εθνικό επίπεδο και στις Βρυξέλλες”.
Ο πρώην πρωθυπουργός συνέδεσε την άνοδο της ακροδεξιάς με τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εδώ και 15 χρόνια, κρίσεις που οδήγησαν σε αύξηση των ανισοτήτων.
“Είναι σαφές ότι οι ακροδεξιές δυνάμεις εκμεταλλεύονται τον φόβο και την ανασφάλεια που επικρατούν στις κοινωνίες μας εξαιτίας αυτών των μεγάλων αλλαγών. Είναι ευθύνη όλων των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να σταθούμε όρθιοι και να αντιμετωπίσουμε το φόβο με ελπίδα και πολιτικές αξιοπρέπειας για τη ζωή των πολιτών”.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο νέο γεωπολιτικό τοπίο που οικοδομείται επεσήμανε ότι δύο είναι τα κρίσιμα ζητούμενα: Μια παγκόσμια τάξης ασφάλειας και ένα πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα.
“Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια τάξη ασφαλείας που να βασίζεται σε συμπεριληπτικούς, πολυμερείς θεσμούς που αντιμετωπίζουν τις κρίσεις χωρίς να επαναλαμβάνουν τα φοβερά λάθη που έκανε στο παρελθόν η Δύση. Μια νέα τάξη ασφάλειας που θα βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και όχι στο “δίκαιο του ισχυρού” ή – υποκριτικά – σε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ένα πιο δίκαιο οικονομικό σύστημα που απορρίπτει τόσο τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, όσο και την ιμπεριαλιστική απο-παγκοσμιοποίηση”.
Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα ότι “δεν μπορεί να υπάρξει νέα διεθνής τάξη ειρήνης, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης, αν η Ευρώπη δεν είναι μια δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης. Όχι μόνο μια δύναμη αποτροπής”.
Παράλληλα, επέκρινε την πολεμική οικονομία που αναπτύσσεται σε βάρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνοχής, η οποία οδηγεί βαθύτερα σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο.
“Αντ’ αυτού, πρέπει να στηρίξουμε μια παραγωγική, βιώσιμη οικονομία που να εδραιώνει την ενιαία αγορά, προωθεί τη σύγκλιση και αντιμετωπίζει τις ανισότητες, μεταξύ άλλων μέσω των ευρωπαϊκών δημόσιων αγαθών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίσταση στην εισβολή της Ρωσίας ενώ πρότεινε να υιοθετηθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ισραήλ.
“Πρέπει να σταθούμε απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις που έχουν οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδων πολιτών στην Παλαιστίνη και να ζητήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σε οποιαδήποτε συνέχεια αυτού του πολέμου που έχει οδηγήσει στην παράνομη διαίρεση της χώρας”.
Ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά την Τουρκία επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιταχθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη σύλληψη του δημάρχου Ιμάμογλου καθώς “και να καταστήσουμε σαφές ότι η σχέση ΕΕ-Τουρκίας μπορεί και πρέπει να προχωρήσει μόνο με βάση το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό”.
Ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε και το κρίσιμο ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι αν η Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστη δύναμη στη γειτονιά της, δεν μπορεί να γίνει αξιόπιστη δύναμη πουθενά και φέροντας ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.